Mojang: Inga fler uppdateringar till Minecraft på gamla spelkonsoler

Minecraft

Mojang har beslutat att inte längre uppdatera Minecraft på ett antal spelkonsoler. Efter att ”Update Aquatic” släppts kommer utvecklaren att fokusera uteslutande på Java Edition för PC, Playstation 4 Edition samt den nya Bedrock Engine-baserade plattformen.


  • Update Aquatic släpps till gamla spelkonsolerna – sen är det slut
  • Färre än fem procent av spelarna finns på de gamla plattformarna
  • Användare av Xbox 360 & Switch kan byta till nya Minecraft gratis
  • Och vart har Super Duper Graphics Pack tagit vägen?

Det betyder att du som använder en Xbox 360, Wii U, Playstation 3 eller PS Vita inte längre får nyheter till Minecraft. Enda sättet att komma runt problemet är att byta plattform till något nyare. Det finns dock inget krav att byta om du hellre fortsätter med vad du har idag.

Anledningen till beslutet är att så få spelare använder de gamla spelkonsolerna. Åtminstone om vi ska tro Mojang själva. Faktum är att de fyra konsolerna tillsamman står för låga fem procent av det totala antalet spelare som använder Minecraft.

En ohållbart låg siffra tycker Mojang som kapar stödet helt.

Och det är inte den enda förändringen som kommer. Använder du en äldre version av Minecraft på Xbox One eller Nintendo Switch så hamnar du också i kylan. Du måste använda den nyare Bedrock Engine-versionen för att få ”Update Aquatic”.


Kör du en gammal Minecraft-version på Xbox One eller Nintendo Switch kan du byta kostnadsfritt till den nya. Tänk dock på att Nintendo Switch inte har en släppt version att byta till – än.

Det är förståligt att Mojang inte kan fortsätta underhålla hur gamla plattformar som helst, hur länge som helst. Ibland är det nödvändigt att köpa banden bakåt, och det kan påverka cirka 4 miljoner spelare; räknat på att det finns 75 miljoner aktiva månatliga spelare (källa: Businessinsider.com).

Påverkas du av ändringen? Skriv en rad i kommentarerna och berätta!