AMD stöder nu 4K/HDR med Netflix – kräver Polaris eller Vega

Netflix Logo 2016

AMD lägger till stöd för Microsoft Playready 3.0 med nya drivrutinen 18.4.1 – och med det öppnas dörren för 4K och HDR med Netflix. Konkurrenterna Nvidia och Intel har båda samma stöd sedan länge, men nu ger sig alltså AMD in i leken också.

  • Kräver ett Radeon Polaris eller Radeon Vega
  • Fungerar även med Geforce GTX 1050 och senare
  • Kräver 4K-skärm som stöder HDCP 2.2
  • Stödet finns i AMD:s drivrutiner med version 18.4.1 och senare
  • Netflix aktiverade stöd för HDR i Windows 10

Och det är en välkommen nyhet för alla med grafikkort ur serierna AMD Radeon Polaris och Radeon Vega. Om du istället har ett grafikkort från Nvidia är det ett Geforce GTX 1050 eller senare som gäller. Sitter det bara en Intel-processor i datorn gäller Kaby Lake eller senare.

Förutom rätt hårdvara under huven på datorn krävs även en skärm kapabel att visa 4K-upplösning samt med stöd för HDCP 2.2. Har du turen att köra en skärm (eller TV) som även klarar HDR gäller exakt samma krav.

I skrivande stund är det bara webbläsaren Microsoft Edge och Netflix egna applikation för Windows 10 som gäller om du vill kolla i 4K/HDR. Föredrar du Google Chrome eller Mozilla Firefox är det full-HD eller HD som gäller.

Nämnvärt är också att det behövs en Premium-prenumeration på Netflix som du vill kolla i 4K/HDR. För cirkapriset 139 kronor får du stöd för den högre upplösningen samt kan kolla på upp till fyra enheter samtidigt.


För att komma igång kan du ladda ner de senaste drivrutinerna från AMD:s webbsajt. Du finner dessa här. Välj vilken hårdvara du använder, följ sedan instruktionerna för att installera rätt mjukvara.

Mikael är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO.