ARM släpper processor med inbyggt skydd mot hackare

arm cortex m35p

ARM släpper en ny processor med inbyggt skydd mot hacker-attacker. Med Cortex-M35P inkluderas säkerhetsteknik från SecurCore och TrustZone; designade för att motarbeta hackare på både mjukvaru- och hårdvarunivå.


  • Ska möta kraven från både bil- och telecomindustrin
  • Har extra skyddslager som hindrar fysisk åtkomst till data
  • Speciellt designad krets för Internet of Things
  • Använder både SecuCore och TrustZone för ökad säkerhet

Cortex-M35P är specifikt designad för Internet of Things. Det gör den mer sårbar för fysiska attacker där hackare har tillgång till själva kretsen för att göra modifikationer i den eller dess närhet.

Med ARM SecurCore och TrustZone appliceras ett extra skyddslager som gör det svårare för hackare att fysiskt påverka processorn. De hjälper även till att isolera mjukvara för att hindra obehörig åtkomst.

Det gör Cortex-M35P säkrare vid användning till smarta lås, mätredskap och andra produkter som går att nå fysiskt av obehöriga.

ARM delar upp hoten i två kategorier – invasiva attacker och icke-invasiva attacker. Den förstnämnda handlar om att fysiskt öppna kretsar för att extrahera data den vägen. Den andra använder sekundära kanaler för samma syfte, utan att bryta skalet på processorn; exempelvis genom att mäta strömkonsumtion och elektromagnetiska fält vid kryptering.


Det låter kanske avancerat, och det är precis vad det är. Knappast något som den lokala kvartershackaren klarar av. ARM fokuserar på att skapa en robust, säker krets som möter kraven från både bilindustrin och telecomindustrin. Båda med egna, specifika skyhöga krav på säkerheten.

Nyfiken på mer detaljer kring nya processorn? Läs mer om Cortex-M35P på den officiella webbsajten, eller mer om SecuCore och TrustZone via respektive länk.