Nya Chromecast 2 får Bluetooth-stöd – FCC avslöjar modellen

google chromecast 2 rod gul svart

Google planerar att återlansera Chromecast 2. Enligt amerikanska FCC har Google uppgraderat andra generationens Chromecast med Bluetooth.

  • Oklart vad nya modellen ska användas till
  • Gamla Chromecast 2 har begränsat Bluetooth-stöd
  • Google kommer inte att uppdatera gamla Chromecast 2 med fullt BT-stöd
  • Spekuleras i att nya modellen ska användas i en fjärr- eller handkontroll

Exakt vad Google planerar att göra med nya modellen vet vi inte. Ursprungsmodellen släpptes 2015 och efterföljdes av den kraftfullare Chromecast Ultra. Vi har också indikationer på att företaget tänker släppa en Chromecast-liknande mediaspelare med Android TV.

Så vad tänker Google egentligen göra med en ny Chromecast som bara klarar full-HD och som har fått Bluetooth-stöd?

Nya modellen skulle kunna vara specifikt för en kontroller av något slag. En fjärrkontroll eller handkontroll.

Gamla Chromecast 2 har faktiskt stöd för Bluetooth Low Energy över 2.4GHz-bandet. Den nya modellen har istället fullt stöd för Bluetooth, vilket kompletterar stödet för WiFi 2.4GHz och 5GHz som funnits sen tidigare.


Dock bör nämnas att Google är mycket tydliga med att ingen uppdatering kommer att släppas till den gamla varianten för att aktivera fullt Bluetooth-stöd. Det skulle nämligen kräva en ny certifiering av FCC, vilket alltså inte kommer att ske.

Kanske tänker Google använda modellen för inbyggnad i något projekt de arbetar med. Vad tror du?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.