Mobilerna och surfplattorna som INTE får iOS 15 / iPadOS 15

apple ios 14 presentation illustration

Använder du en iPhone 6s, iPhone 6s Plus eller första generationens iPhone SE? Då är det hög tid att uppgradera med en ny mobiltelefon, för dessa tre modeller är på väg ut i kylan hos Apple.


Vad det betyder mer specifikt är att Apple slutar uppdatera mobiltelefonerna med nya versioner av iOS – och därmed inte får kommande iOS 15.

Lästips: Mobilt BankID slutar fungera med Android 5, iOS 10 & 11

Och det betyder att att du 1) inte får nya och spännande funktioner, samt 2) riskerar att drabbas av sårbarheter som inte fixas.

Alla tre modellerna använder systemkretsen Apple A9. Den har minst sagt några år på marknaden nu och alla företag måste släppa taget någon gång. Apple har varit notoriskt bra på att erbjuda långvarigt stöd, men nu verkar det ta stopp för A9.


Det betyder att endast mobiltelefoner med Apple A10 och senare kommer att ha officiellt stöd i framtiden. Och de mobiltelefoner som använder systemkretsen idag är iPhone 7-serien, sjätte och sjunde generationens iPad samt iPod Touch från 2019.

Lästips: Allvarlig sårbarhet i iOS – forskare tog över iPhones med WiFi

Apple har lika lång uppdateringsperiod med iPadOS som iOS, så sannolikheten är överhängande att även version 15 för iPad-serien omfattas.

Det gör att iPad Mini 4, iPad Air 2 och femte generationens iPad också faller i kylan och INTE får iPadOS 15.

Exakt vad som gäller och vad nya operativsystemen erbjuder för nyheter återstår att se under hösten 2021.