Minska laddningstiden i GTA Online – nytt knep

gta grand theft auto online logo

Om det är något som spelet GTA Online är ökänt för, så är det otroligt dryga laddningstider. Spelutvecklaren Rockstar har antingen misslyckats helt eller ignorerat den här delen – men tacksamt nog finns äntligen ett knep som halverar laddningen.

  • Enkel fix som hade tagit Rockstar en dag att göra
  • Inofficiella fixen kan göra att ditt konto blir bannlyst
  • Tar bara några minuter att göra fixen

Det ska sägas redan här att knepet i fråga inte är något för normalanvändaren. Inte minst för att det 1) kräver att du ändrar i koden till spelet och 2) riskerar att få ditt konto bannlyst av Rockstar om du spelar online. Ouch.

Vad koden gör är att ändra hur GTA Online läser från en specifik json-fil på hårddisken. En fil på 10MB som innehållet 63 000 (!) rader som måste kontrolleras. Enligt kodskaparen tostercx som kom på det här tricket så görs totalt 1 984 531 500 kontroller mot den filen. Inte konstigt det tar lång tid.

Lästips: Så populärt är svenska succéspelet Valheim – fjärde mest spelade på Steam

Genom att optimera GTA Online, eller snarare skapa en speciell dll-fil, så kan du gå runt kontrollen av json-filen och minska laddningstiden med uppåt 70 procent.

task manager gta online modd 2021
Moddaren T0ST demonstrerar sina fynd i GTA Online. Bildkälla: Nee.lv

En intressant sak är att json-filen egentligen inte behöver läsas alls vid spelets start, utan kan lugnt kontrolleras efter att spelaren har loggat in och spelar.

Och om vi ska tro tostercx så skulle en ensam utvecklare på Rockstar kunna lösa problemet officellt på under en dag. Men det verkar som att spelstudion inte har något som helst intresse att göra den här förbättringen.

Trots att uppåt 80 procent av alla spelare (enligt denna undersökning) är potentiellt irriterade över den långsamma laddningen.

Du kan läsa en detaljerad genomgång av problemet här. Koden du behöver och instruktioner hittar du här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.