Microsoft xCloud med stöd för 1080p – snart möjligt

microsoft xcloud controller games 2020

Microsoft testar att strömma spel i 1080p med speltjänsten xCloud. Det är ett stort visuellt lyft från 720p och gör tjänsten betydligt mer attraktiv på dator.

  • Inget mer 720p till datorn – Microsoft öppnar för 1080p
  • Smidigare att logga in på Xbox Live med mobilen eller surfplattan
  • Du kan väcka spelkonsolen från viloläge
  • Stöd för touchkontroller med pekskärmar på exempelvis surfplattor eller hybriddatorer

Visste du att det inte går att strömma spel från en Xbox Series X / S till en PC? Nej, det är faktiskt helt omöjligt om du inte har en mobiltelefon eller surfplatta att strömma till. Vill du strömma från en spelkonsol till datorn så är det i skrivande stund bara Xbox One-serien som gäller. Än så länge.


En ny, uppdaterad app för Xbox Game Streaming ser ut att ändra på detta. Och inte bara tillåta strömmade spel från Xbox Series X / S till en PC, utan även i mycket högre upplösning. Enligt webbsajten The Verge ska appen klara 1080p, vilket är ett stort lyft från dagens 720p.

Lästips: FPS Boost ger upp till fyrdubbla prestandan på Xbox Series X/S

För att strömma i 1080p krävs att Microsoft uppgraderar sin serverpark så att Xbox Series X / S är kompatibel rent hårdvarumässigt. Redan 2020 avslöjades att den uppgraderingen skulle ske någon gång under 2021.

Du kan väcka din spelkonsol från viloläge, logga in på ditt Xbox-konto och spela dina favoritspel varhelst du befinner dig. Xbox Game Streaming ändrar hur och när du kan spela på din Xbox. Tänk bara på att ha rejält med mobildata om du kör över 4G/5G.

En annan förbättring som The Verge lyfter fram är stöd för touch-kontroller. Det betyder att om du har en Microsoft Surface eller liknande så kan du använda fingrarna på skärmen för att styra dina spel. Inte för att det är optimalt på något vis, men det går åtminstone (hjälpligt).

Microsoft verkar även inkludera stöd för gyroskop. Det är en sensor som finns i alla mobiltelefoner och surfplattor idag. Enligt The Verge är funktionen varken färdigimplementerad eller ens tillgänglig för begränsat test.

Lästips: Styr din Mac med Xbox- eller Playstation-kontroll – så gör du

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.