Microsoft: Två nya spelkonsoler i Xbox-serien – släpps 2020

microsoft-xbox-one-x-staende
Xbox One X

Microsoft kommer att släppa två Xbox-konsoler med nya generationens modeller. Det rapporterar webbsajten Thurrott.com även nämner att den ena är dedikerad till en kommande speltjänst med kodnamnet ”Scarlett Cloud”.


Vi vet sen tidigare att Microsoft arbetar på nya spelkonsoler. Xbox-chefen Phil Spencer bekräftade det under årets E3-mässa och kort därefter kom uppgifter om att kodnamnet på konsolerna är Scarlett. Lansering av dessa är beräknad till 2020.

Exakt vad de båda spelkonsolerna kan erbjuda vet vi inte idag. Däremot har det dykt upp detaljer som pekar på att den enda modellen är specifikt framtagen för en kommande speltjänst. Via denna ska gamers kunna strömma sina spel direkt från Microsoft.

De kommer fortfarande att köras delvis lokalt på spelkonsolen, men de kan startas mycket snabbare och delar av de tunga beräkningarna görs hos Microsoft. Det betyder sannolikt att hårdvaran i denna spelkonsol är begränsad i prestanda jämfört med den andra modellen.

Förutom att minska kraven på hårdvaran i spelkonsolen så kan Scarlett Cloud även minska fördröjningen mot Microsofts spelservrar. Detta då speltjänsten ligger mycket närmare dessa än vad användarnas spelkonsoler gör.

Nämnvärt här är att Microsoft inte planerar att göra olika speltitlar unika för den ena eller andra konsolen.

Du ska fortfarande kunna ta vilket Xbox One-spel som helst och köra på alla befintliga, och kommande spelkonsoler från Microsoft.

Det vore rimligt att anta en lägre prislapp på den spelkonsol som är tänkt att användas uteslutande med Scarlett Cloud. Frågan är om man måste köpa spelen eller hyra dem, om det finns stöd för 4K/HDR i 60 fps – och givetvis hur kraftfull den andra spelkonsolen blir. Är det en upphottad Xbox One X eller Xbox One S?

Vad tror du?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.