Sony släpper ny kamerasensor på 48 megapixel för mobiler

sony-logo

Sony har utvecklat kamerasensorn IMX586 för mobiltelefoner. Den har en upplösning på 48 megapixel vilket är högsta någonsin för en mobiltelefon.

  • 48 megapixel i bra ljusförhållanden, 12 megapixel i dåliga
  • Superliten sensor på 8 megapixel diagonalt
  • Högst upplösning av alla mobilsensorer på marknaden idag
  • Spela in 4K-video i 90 fps

I skrivande stund är Nokia-telefonerna Lumia 1020 och 808 PureView högst upplösning på sina kameror, nämligen 41 megapixel. Följt av betydligt nyare Huawei P20 Pro och Mate RS på 40 megapixel.

Den nya kamerasensorn är superliten och mäter bara 8 millimeter diagonalt. För att kunna pressa in 48 miljoner pixlar på den lilla ytan betyder det att varje pixel bara är 0,8μm. Galet litet oavsett hur vi räknar.

När pixlarna är så små blir mängden ljus som används till varje enskild pixel mycket begränsad. Mängden brus som bildas i dåliga ljusförhållanden ökar markant och skärpan blir lidande vid exempelvis nattfotografering.

För att motverka dåliga bilder när ljuset är mindre än optimalt används ett så kallad Quad Bayer-filter. Med det kan sensorn kombinera fyra pixlar bredvid varandra till en enda stor. På så vis ökar mängden ljus till varje ”större” pixel, men upplösningen minskar så klart med en fjärdedel.

Med 12 megapixel istället för 48 megapixel ökar också pixelstorleken till 1,6μm. Det kan jämföras med Pixel 2 XL som anses vara en av de absolut bästa mobiltelefonerna för mörkerfotografering, och den har en sensor på 1,4μm – så nya Sony-sensorn är marginellt större i pixelstorlek.

sony-imx586-sensor-exempelSony har också gått ut med att IMX586 har fyra gånger så högt dynamiskt omfång än företagets tidigare kamerasensorer för mobiltelefoner. Detta tack vare bättre signalprocessering och exponeringskontroll.

Fördelen är att du får fler detaljer i mycket ljusa respektive mörka områden i fotografierna.

Vidare kan sensorn spela in video i 4K-upplösning med 90 bilder per sekund. Om du sänker upplösningen till 1080p och 720p kan du nå 240 respektive 480 bilder per sekund.

De första exemplaren av IMX586 kommer att skickas ut till utvalda aktörer och tillverkare för test. Detta börjar under september månad och därför kan vi inte räkna med att se några mobiltelefoner med IMX586 förrän under 2019.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.