Mozilla: Nu tystar Firefox ljudet för autospelande videor automatiskt

Mozilla Firefox Logo

Om det är något som retar många så är det videoklipp på webbsajter som automatiskt börjar spela ljud. De kan vara svåra att hitta och ännu knepigare att stänga av ljudet på. Åtminstone om du använder webbläsaren Firefox.

  • Slipp ljud från autospelande videor
  • Fungerat med annonsvideor sen tidigare
  • Gäller inte om du själv måste klicka igång en video
  • Kan testas i Firefox 63 nightly-build idag

Idag har konkurrerande webbläsare som Google Chrome, Microsoft Edge och Apple Safari redan stöd för att tysta autospelande videoklipp. Firefox däremot har det inte. Däremot blir det snart ändring på det med Firefox 63.

Mozilla har implementerat en experimentell funktion i den nattliga uppdateringen av Firefox (den tidigaste testversionen av webbläsaren som vi får testa) som stoppar ljud från autospelande videor. Det var minst sagt på tiden.

När en video spelar ljud visas en notis under adressfältet; men bara om videon börjar spela av sig själv omedelbart efter att en webbsajt har laddat. Om du som använder själv måste klicka igång videon så visas ingen notis.

Firefox har även fått nya inställningar som kontrollerar funktionen och hur notisen visas.

Du kan bland annat välja om Firefox automatiskt ska tysta all media som spelas automatiskt, på alla webbsajter. Eller om du vill justera inställningen beroende på vilken webbsajt du besöker.

Firefox 63 släpps först under oktober månad, så det dröjer ytterligare ett tag innan du får funktionen om du använder Firefox idag. Vill du inte vänta kan du bara byta till Chrome, Edge eller Safari om du kan.

Läs mer och ladda ner Firefox 63 nightly-build här. Om du är nyfiken på framtiden för Firefox så har Mozilla en trevlig roadmap här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.