Microsoft tog bort 53 Google-funktioner från nya Chromium-baserade Edge

Microsoft Edge Logo 950 x 500

Microsoft har stängt av ett stort antal funktioner och slängt mängder med kod från Google i nya Chromium-baserade Edge. En stor del är direkt kopplade till tjänster från Google som ”inte behövs” i nya Edge.

  • Äntligen stöd för Netflix 4K/HDR med Chromium-baserade webbläsare
  • Knyter webbläsaren närmare Microsofts egna tjänster – tar flera steg bort från Googles
  • Microsoft har gjort många tillägg som även kan hamna i vanliga Google Chrome
  • Ladda ner nya Microsoft Edge här

Totalt har 53 funktioner och tjänster som används i vanliga Google Chrome tagits bort i nya Microsoft Edge. De har antingen försvunnit helt eller fått en Microsoft-utvecklad ersättare.

Bland de mer nämnvärda Google-tjänsterna som tagits bort från Chrome finner vi Google Now, Cloud Print, Google DNS, Google Pay och Google Cloud Messaging. Microsoft har även tagit bort stora mängder kod som berör Chrome OS.

Du hittar hela listan med allt som tagits bort i de första Edge-versionerna här under:

microsoft borttaget chromium edge 2019

Microsoft har inte bara tagit bort funktioner och tjänster. Företaget har även lagt till en rad förbättringar som knyter Chromium-baserade Edge närmare de egna produkterna.

En mycket välkomen nyhet är stöd för PlayReady DRM vilket gör att Chromium äntligen har stöd för 4K/HDR från Netflix. Implementationen är inte perfekt än eftersom interna rapporter hos Microsoft avslöjar en mängd problem som måste lösas, exempelvis att Chromium stänger ner processer som rör renderingen av videor eller pausar uppspelningen helt plötsligt.

Andra saker som Microsoft ändrat och förbättrat berör ARM64, batteritiden, redigering av text, typsnitt, gränssnittet, hur webbläsaren scrollar, säkerhetsfunktioner, webbverktyg, touchstöd och olika webbstandarder. Bara för att nämna några saker.

Vad tycker du om nya Microsoft Edge? Är det en webbläsare du vill prova? Du kan ladda ner nya Edge från den officiella produktsidan här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.