Messenger kan integreras i Facebook igen – men varför?

Facebook Messenger

Facebook öppnar för att använda Messenger direkt i Facebook-appen igen. Det avslöjar webbsajten The Next Web via Twitter-användaren Jane Manchun Wong. Och nu vet vi inte riktigt hur vi ska känna för nyheten.

  • Oklart när och om Messenger kan integreras med Facebook-appen igen
  • Logiskt steg när WhatsApp, Instagram och Messenger slås ihop till en plattform
  • Inga konkreta uppgifter från Facebook eller Mark Zuckerberg
  • Lästips: Dynamiska e-postmeddelanden i Gmail

Facebook introducerade en separat applikation för Messenger redan 2011. Tre år senare togs meddelandefunktionen bort helt från Facebook-appen, och alla användare hänvisades till Messenger-appen (eller Messenger Lite som även finns idag).

Nu har man hittat bevis på att Facebook kanske återintroducerar Messenger i sin huvudapp igen. Åtminstone finns fungerande testvarianter av Facebook-appen med begränsad Messenger-funktionalitet. Du kan inte göra allt som finns i Messenger-appen, men har åtminstone begränsade möjligheter att svara på meddelanden.

Om du öppnar Facebook-appen och trycker på Messenger-ikonen idag blir du hänvisade till den separata appen. Är den inte installerad hamnar du på Google Play Store eller Apple App Store och uppmanas installera den.

facebook messenger lackt integration 2019
Bildkälla: Twitter

Chattfönstret i Facebook saknar mycket Messenger-funktionalitet

Men i en ny och ännu osläppt version av Facebook ser det annorlunda ut. Istället för att hamna i Messenger-appen så öppnas ett chattfönster. Det går inte att skicka bilder eller att göra andra avancerade saker – än – men svarsmöjligheten finns där. Så vad är det som händer?

Vi vet sen tidigare att Facebook arbetar mot en sammanslagen upplevelse för Instagram, WhatsApp och Instagram. Chattmöjlighet direkt i Facebook kan vara en direkt anledning av detta och ett steg närmare en mer integrerad lösning från Facebook.

Detta trots att Facebook tidigare försökte rättfärdiga en separat app för Messenger med att nyhetsfeeden var primära fokusen i huvudappen. Och att det var onödigt krångligt att ha Messenger i samma app. Frågan är om Mark Zuckerberg har vänt helt i den frågan, eller om företaget helt enkelt ser sig tvingad att implementera Messenger igen.

En sak är klar i alla fall. Och det är att ingen på Facebook vill prata om chattfönstret än. Så här säger en talesperson för företaget om saken:

“We are testing ways to improve the messaging experience for people within the Facebook app. Messenger remains a feature-rich, stand-alone messaging app with over a billion people using it monthly to connect with the people and businesses they care about most. We do not have any additional details to share at this time.”

Vad tror du om den här nyheten? Är det logiskt att implementera Messenger i Facebook-appen, och är det något du har saknat sen tidigare? Skriv en kommentar och berätta!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.