Dynamiska e-postmeddelanden i Gmail

Gmail AMP

Google har börjat rulla ut stöd för dynamiska e-postmeddelanden i Gmail. Det betyder i stort att speciellt utvalda avsändare får skicka mejl som du kan interagera med direkt i Gmail. Helt utan att klicka sig vidare på något vis.

 • Fungerar i skrivande stund endast med Gmail i webbläsaren
 • Du kan boka hotell, flygbiljetter och hyra bil direkt från mejlet
 • Gället ett litet antal företag och aktörer i skrivande stund
 • IFTTT slutar fungera med Gmail

Google meddelande redan förra året att AMP-drivna e-postmeddelanden med dynamiskt innehåll höll på att utvecklas. Sedan dess har det varit väldigt tyst om funktionen, och först idag har vi fått en glimt av vad Google har på gång.

Vad är dynamiska e-postmeddelanden i Gmail?

Dynamic Mail Oyo 2

Dynamiska e-postmeddelanden är speciellt designade mejl med innehåll som du kan interagera med utan att lämna Gmail.

Exempelvis kan det vara att du får reklam från en bokningssajt för hotell eller flygplan. Och utan att lämna Gmail så kan du göra en bokning direkt från e-postmeddelandet.

Tidigare har du behövt klicka dig vidare från en länk till en webbsajt, och därifrån gjort allt. Men nu kan du göra bokningar och liknande på ett säkrare, mer åtkomligt sätt utan att klicka hit eller dit.

Vem får skicka dynamiska e-postmeddelanden i Gmail?

I skrivande stund är det bara ett väldigt litet antal företag som får skicka mejl med dynamiskt innehåll. Främst handlar det om sajter för att boka flygbiljetter, boende och hyra bil. Även vanlig shopping finns med på ett hörn.

 • Booking.com
 • Despegar
 • Doodle
 • Ecwid
 • Freshworks
 • Nexxt
 • OYO Rooms
 • Pinterest
 • redBus

Listan är idag kort, men det handlar om att Google fortfarande är i en utvecklings- och testfas. När tekniken bakom har mognat kommer listan snabbt att öka med fler aktörer och företag.

Får jag dynamiska e-postmeddelanden till min tredjepartsklient?

Nej. Om du inte använder Gmail direkt i webbläsaren, utan istället har en e-postklient som Thunderbird, Outlook eller liknande så visas ett statiskt innehåll. Det kommer alltså inte att bli någon skillnad mot tidigare – det ser ut som vilket annat e-postmeddelande som helst.

Fungerar dynamiska e-postmeddelanden med Google G Suite?

Ja. Dynamiska e-postmeddelanden fungerar med Google G Suite. Om du är en vanlig användare måste du vänta på att en administratör aktiverar funktionen för dig. Det görs via den speciella administratörskonsolen, och det kan dröja några dagar innan inställningen är synlig. Notera att inte alla företag aktiverar den här typen av funktioner av exempelvis stabilitets- och säkerhetsskäl.

Jag är utvecklare och vill göra egna dynamiska e-postmeddelanden!

Google har en speciell blogg för AMP-tekniken som driver de dynamiska e-postmeddelandena. Där kan du läsa mer om hur man kommer igång och vilka krav som finns.

Om du istället vill se hur AMP i e-postmeddelanden ser ut i Gmail finns några intressanta gif-bilder och mer information i den officiella Gmail-bloggen.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.