Microsoft Teams får stöd för end-to-end-kryptering – ökar säkerheten

microsoft teams logo 2020

Microsoft meddelar att Teams äntligen får stöd för end-to-end-kryptering. Stödet kommer senare under 2021 och betyder att all kommunikation – från din dator till Teams och kollegor – är helt krypterad.

  • Högre säkerhet – men bara för en del data
  • Olika former av kryptering beroende på vilken data som gäller
  • End-to-end-kryptering är endas för en liten datamängd just nu

End-to-end-kryptering i Microsoft Teams är speciellt framtagen för situationer där extra känslig information delas mellan två personer. Som när en IT-administratör måste delge en kollega ett lösenord eller dylikt.

Därför fungerar end-to-end-kryptering endast med oplanerade videosamtal i den första implementationen. Microsoft säger dock att krypteringen utökas i Teams i framtiden för att även täcka planerade samtal.

Lästips: Nytt: Reducering av bakgrundsljud i Microsoft Teams

Alla situationer som inte täcks av end-to-end-kryptering går dock inte helt oskyddade.

Vanliga möten omfattas inte av den nya krypteringen, men här används istället en annan variant som tillåter data som skickas och tas emot att sparas av godkända tjänster inom Microsoft.

Beroende på hur datan ser ut och var den befinner sig i kommunikationskedjan så använder Microsoft antingen SharePoint-kryptering eller OneNote-kryptering.

Visste du att närmaste konkurrenten Slack inte använder end-to-end-kryptering? Och att Zoom påbörjade utrullningen av först i oktober förra året, men utan att vara helt klara för alla användare?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.