Microsoft stoppar WannaCry på Windows XP – släpper säkerhetsuppdateringar

Hacker Attack 800px

Microsoft fortsätter att släppa säkerhetsuppdateringar till Windows XP. Detta trots att plattformen fick slopat stöd i april 2014. Anledningen är att företaget vill stoppa spridningen av WannaCry — ett malware som fått stor uppmärksamhet för sin aggressiva spridning.

En spridning som visserligen främst är på Windows 7 som är ett nyare operativsystem, och som uppmärksammats stort i säkerhetskretsar. Enligt NetMarketShare finns Windows 7 på närmare 50 procent av alla datorer medan Windows XP stannar kring låga 7 procent.

Värre än WannaCry är att talespersoner för Microsoft säger att sårbarheterna som används även kan nyttjas av hackare länkade till statliga säkerhetstjänster. För att minimera riskerna för att bli hackad av regeringsstödda hackare går det nu att ladda ner uppdateringar för Windows XP, men tro inte att det sker ofta.

Microsoft håller fortfarande sin hållning om att alla användare av äldre Windows-versioner borde uppgradera sina datorer till Windows 10. Uppdateringarna till versioner som Windows XP och Vista är sällsynta. De släpps med långa mellanrum och bara i yttersta fall när Microsoft bedömer det som absolut nödvändigt.

Säkerhetsuppdateringarna finns på Windows Update

Säkerhetsuppdateringarna finns att ladda ner via Windows Update och Microsoft Download Center. Det finns inget som pekar på att Microsoft tänker lämna sin utstakade bana för att låta Windows XP och Vista dö en långsam död hos de som envisas med att inte uppgradera. Har du ett gammalt operativsystem? Uppgradera snarast till något nyare och säkrare.

Det finns ingen information om vem som tipsade Microsoft om sårbarheterna som nu tätas av uppdateringarna. När säkerhetsuppdateringarna för mars släppts passade Microsoft på att skydda Windows mot de NSA-verktyg som tidigare bekräftats ha läckt ut på internet. Inte heller där ville Microsoft säga vart de fått sina uppgifter från.

Det ryktas att gruppen The Shadow Brokers”, gruppen som läckte NSA-verktygen från första början, kan förvarnat Microsoft om det. Det är dock bara spekulationer och vi gissar att Microsoft aldrig kommer att berätta något om saken.
Oavsett vilket operativsystem du använder så bör det vara av det nyare slaget och alltid uppdaterat. Så fort en säkerhetsfix finns tillgänglig bör den installeras. Frågan är bara varför så många slarvar med sina uppdateringar. Vad tror du?
Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.