Xbox One X blir ingen storsäljare — Microsoft tror på Xbox One S

Xbox One X

Microsoft släpper inte nya spelkonsolen Xbox One X för att den ska bli deras bästa säljande modell. Istället handlar det om att täcka ett behov i den övre prisklassen. Ett behov satt av prestandahungriga gamers som kräver en maskin kapabel att visa äkta 4K-upplösning i spel.

Xbox One X är inte väntad att blir någon storsäljare. Istället tror Microsoft att de allra flesta väljer den billigare modellen Xbox One S. En spelkonsol som har utmärkt prestanda för sin prisklass och som är mer tillgänglig för en bredare skara användare som inte ställer höga krav.

Samtidigt menar Microsoft att Xbox One X inte har någon jämlike i sin klass. Vilket kan tyckas vara lite lustigt eftersom Playstation 4 Pro inte på något vis är en prestandasnål spelkonsol. Visserligen inte fullt i klass med Microsofts senaste men tillräcklig för att pressa upp spelen i 4K-upplösning.

Dock inte “äkta” 4K om vi ska tro Microsoft. Xbox One X är kapabel att pressa ut 4K med 60 bilder per sekund medan Playstation 4 Pro sträcker sig mellan en något luddigare skara upplösningar och bildfrekvenser. I vissa fall kan Sonys spelkonsol klara 4K med 60 bilder per sekund. Mer vanligt är dock 30 bilder per sekund eller rendering i full-HD med smart uppskalning till 4K (dvs “falsk” 4K-visning).

Frågan är om Microsoft lyckas rättfärdiga prislappen för Xbox One X. Räkna med ett cirkapris kring 5 500 kronor till 6 500 kronor i butik. Det är ordentligt tilltaget jämfört med Playstation 4 Pro som kostar kring 3 900 kronor i skrivande stund.

Även om Sony inte har bekräftat några prissänkningar på Playstation 4 Pro så kan vi räkna med att spelkonsolen blir billigare de kommande månaderna för att kontra Microsofts nya spelkonsol. Och om prislappen går under 3 500 kronor blir det svårt att rättfärdiga Xbox One X om inte 4K/60p är absolut avgörande.

Inte minst då Sony har en betydligt bättre uppställning med högkvalitativa speltitlar att erbjuda både idag och imorgon. Microsoft har inte lyckats övertyga marknaden med sina exklusiva titlar, men det har däremot Sony. Frågan är bara hur Xbox One X lyckas placera sig i kategorin och hur marknadens svar blir på konsolen.

Högre pris än någon annan spelkonsol på marknaden idag men också bästa prestandan någonsin i en konsol. Det är vad Xbox One X erbjuder. Playstation 4 Pro har något sämre prestanda men betydligt lägre prislapp och fler exklusiva spel. Och så har vi Xbox One S och Playstation 4 Slim med fantastiska prislappar men klar sämre prestanda.

Vilken vill du ha i vardagsrummet?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.