Creative Sound BlasterX AE-5 — ett ljudkort för entusiasterna

Creative Sound BlasterX AE-5

Creative vägrar att släppa taget om den döende marknaden för ljudkort och lanserar proffskortet Sound BlasterX AE-5.

Ljudkortet har till kärna den fyrkärna ljudprocessorn Sound Core3D och tillhörande ESS Sabre-Class DAC. Tillsammans har de stöd för uppspelning av högupplöst 32-bitarsljud i maximalt 384kHz.

Sound BlasterX AE-5 ska även ha världens idag bästa hörlursförstärkare för gaminghörlurar till PC med ett SNR på 116dB. Hur väl det påstående står sig återstår dock att se i kommande recensioner. Ljudkortet ska klara hörlurar med impedans på 16 till 600 ohm vilket täcker det mesta på marknaden idag. Vänster och höger ljudkanal är dessutom individuellt förstärkta vilket är en intressant lösning från Creative.

Föruppspelning till högtalare stöds surroundljud med upp till 5.1-system medan virtuell surround i hörlurar når upp till 7.1-ljud. Vidare har nya ljudkortet inbyggt stöd för kontrollerna av Aurora Reactive Lightning System. Och det är första modellen från Creative som har det. Alla produkter som stöds av RGB-systemet kan styras av Sound BlasterX AE-5.

Sound BlasterX AE-5 ansluts till en ledig PCIe-slot på moderkortet. På ljudkortet finns följande anslutningsportar:

  • 3 x analoga 3,5mm-kontakter (front, bak och center/sub)
  • 1 x TOSLINK optisk ut
  • 1 x 3,5mm hörlurskontakt
  • 1 x 3,5mm mikrofoningång
  • 1 x Intel HD Audio frontpanelskontakt

Creative har skapat ett ljudkort som lär intressera de få gamers som faktiskt vill ha ett extra ljudkort i sin stationära dator. Högkvalitativa komponenter, attraktiv design och många funktioner. Men är det en nödvändig produkt idag?

Creative Sound BlasterX AE-5 har cirkapriset 150 dollar vilket omräknat blir runt 1 600 kronor inklusive moms. En saftig prislapp kan tyckas, men för de som verkligen vill ha det bästa är det kanske värt sina kronor.

Creative Sound BlasterX AE-5De inbyggda ljudkretsarna på dagens moderkort är utmärkta för de allra flesta användarna, många gamingheadset använder USB eller trådlös anslutning vilket betyder att de har egna ljudkretsar — och de som lyssnar på högupplöst musik använder ofta externa DAC:ar och hörlursförstärkare.

Vilka är det egentligen Creative vill nå fram till? Försöker de hålla liv i en marknad som är allt mer döende? Om de separata ljudkorten ska ha en framtid krävs en utveckling som är extrem på alla sätt och vis.

Creative har tillsammans med Asus släppt en mängd funktionsrika ljudkort de senaste åren. I takt med att ljudkorten som byggs in på moderkorten blir allt bättre minskar marknaden stadigt, och frågan är nu vad Creative och Asus ska göra framöver. En väg att gå är att implementera en begränsad variant av exempelvis Sound BlasterX AE-5 direkt på moderkortet. En annan att skicka med ett tilläggskort för utökad funktionalitet.

Vad tycker du är rätt väg att gå i framtiden? Behövs entusiastkorten verkligen eller kan de med enkelhet tas bort från marknaden? Kommentera gärna och berätta!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.