Firefox 54 — vår bästa webbläsare någonsin

Firefox 54

Mozilla har släppt Firefox 54 och kallar nya versionen sin bästa webbläsare någonsin. Och visst kan vi hålla med om att lanseringen är mycket spännande för alla användare — inte minst med de stora prestandaförbättringarna och den minskade minnesanvändningen.


Tack vare en stor mängd förbättringar under huven på Firefox kan stora, tunga webbsidor ladda mer effektivt. Mycket tack vare nya Electrolysis-motorn som sköter renderingen av sajterna som besöks. Den är optimerad för parallella processer som gör att webbsläsaren klarar flera samtidiga arbeten.

Electrolysis-motorn ska även göra att webbsidorna inte kraschar lika ofta, när sidorna scrollar görs det mjukare än tidigare och minnesmängden har minskat. I det stora hela kan sägas att Firefox 54 är snällare mot datorn och tuffare mot webbsidorna. På ett positivt sätt givetvis.

I ett långt blogginlägg på den officiella webbsajten för Mozilla förklarar Nick Nguyen, produktansvarig för Firefox, att företaget hittat en perfekt balans mellan prestanda och minnesanvändning. Nguyen skriver också att även de flyktiga användarna kommer att märka skillnad, inte bara de som nyttjar Firefox dagligen.

Alla nyheterna i Firefox 54

Nyheterna som introducerats med Firefox 54 är primärt prestandaoptimeringar. Electrolysis-motorn, även kallad E10s-multi, är det absolut viktigaste med nya versionen. Det här är anledningen till att du vill uppdatera din gamla Firefox-version eller nyinstallera för att prova vid sidan av din vanliga webbläsare.


Men allt är inte prestanda och minnesåtgång. Firefox 54 har även lagt till språkstöd för burmesiska, mindre ändringar i gränssnittet har gjorts kring nerladdningsknappen och utvecklarna har fått några nyheter. Exempelvis 10 ändringar kring hantering av CSS, 3 ändringar kring JavaScript och mycket mer. Läs mer på denna sida.

Vidare har Mozilla släppt säkerhetsfixar för tre kritiska sårbarheter, 12 allvarliga sårbarheter och 9 lindriga sårbarheter. Sårbarheter är alltid otrevliga, oavsett hur allvarliga de är, så vi uppskattar givetvis när det släpps fixar. Det gör dig som användare säkrare på internet.

Har du redan Firefox på datorn får du automatiskt uppdateringen, om inte kan du besöka den officiella webbsajten för att ladda ner rätt version för din dator.