Microsoft slopar stödet för 2013 — nu är det läge att uppgradera eller byta

Office 2013 logo

Använder du fortfarande Office 2013 är det snart dags att uppgradera till en nyare version. Åtminstone om du vill åtnjuta den support som Microsoft idag ger till sina kunder.

Faktum är att du måste uppgradera om du vill kunna ladda ner Office 2013-applikationerna överhuvudtaget. Microsoft kapar nämligen allt stöd för sitt gamla paket, tar bort alla nerladdningslänkar från Office 365:s självserviceportal och inga fler funktioner släpps.

Målet för Microsoft är givetvis att fler av de gamla användarna ska uppgradera till nya Office 365, men utan stödet lämnar företaget också många företag i kylan och det kan bli svårt att komma in i värmen igen. Många sitter nämligen fast med de gamla applikationerna då en uppgradering kan bli en riktig pina och kosta väldigt mycket.

Det gäller inte minst de som använder Exchange 2007 vilken är en version som inte stöds av Office 365. Istället måste användarna uppgradera ytterligare till den nyare versionen Exchange Server First. Även med hjälp från Microsoft som har tjänsten FastTrack Migration för snabb övergång blir det en utmaning.

Office 2013 uppdateras med buggfixar fram till april 2018

Tacksamt nog i det hela har Microsoft bestämt sig för att fortsätta med uppdateringar som ger buggfixar åtminstone fram till den 10:e april 2018. Det ger alla minst ett år på sig att förbereda en migration av alla Office-programmen och Exchange-lösningarna.

När tidsfristen har gått ut finns risken att Microsoft helt slutar med uppdateringarna. Det betyder att Office 2013 kan bli ett allvarligt säkerhetshål in i datorerna när sårbarheter inte längre tätas — och plötsligt blir Office-paketet ett hot mot företaget, något som är lätt att missa om man exempelvis är egenföretagare och saknar IT-avdelning som har koll.

Har du någon av följande versioner av Office 2013 måste du uppgradera för fortsatt stöd efter den 10 april 2018:

  • Office 365 ProPlus (2013)
  • Office 365 Small Business Premium (2013)
  • Office 365 Business (2013)
  • Project Pro for Office 365 (2013)
  • Visio Pro for Office 365 (2013)

Har du däremot någon av dessa versioner här under utan Service Pack 1 bör nämnas att stödet togs bort redan den 14:e april 2015 — uppgradera snarast!

  • Office 2013 Professional Plus
  • Office 2013 Professional
  • Office 2013 Standard

Om du är privatperson och inte vill betala en månadskostnad för Office 365 rekommenderar vi att du provat Google Dokument, Kalkylark och Presentationer. De ingår i Google-kontot helt gratis och ger förträfflig funktionalitet för att vara gratis. Och de har stöd för Office-dokument.

Vad använder du för kontorsprogram och varför? Kommentera gärna och berätta!

Läs mer på Microsofts officiella webbsajt om när stödet dras bort och vad det betyder för dig eller din organisation.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.