Alla Chromebooks från 2017 har stöd för Android-appar

Asus Chromebook Plus Front

Alla Chromebooks som släpps 2017 kommer att ha stöd för Android-appar. Det meddelar Google som även säger att listan kommer göras något längre med ett antal redan befintliga modeller på marknaden.

Redan förra året gick Google ut med att de tänkte göra att fler Chromebook-modeller fick stöd, och nu verkar det som att företaget håller sitt ord. Ett stort steg för Chrome OS som visserligen bitit sig fast på marknaden men utan att få något kraftigare fotfäste.

Att kunna erbjuda stöd för Android-appar är ett mycket välkommet drag för att göra Chromebooks mer användarvänliga. Istället för att låsa användarna till webbläsaren och de webbappar som finns går det istället att välja mellan tiotusentals appar på Google Play Store.

Det betyder ändlösa möjligheter för de som har en Chromebook med stöd, men säkerligen frustration för de många tusentals användare som har en utan. Och det finns inga garantier att Google kommer ge stöd åt äldre modeller i framtiden.

Du behöver inte uppdatera din Chromebook

Vad händer då om man köper en Chromebook som lanserats under 2017? Jo, stödet för Android-appar kommer att finnas direkt ur lådan. Inga uppdateringar behövs och användarna kan gå direkt till Google Play Store för att installera de applikationer som önskas.

Det finns många fantastiska applikationer du kan använda på dina Chromebook. Bland våra favoriter som finns att använda finner vi Pocketcasts för att spela upp podcasts, Slack som är en fantastiskt kommunikationstjänst, Unclouded för att ta alla molntjänsterna till datorns filsystem och Firefox som ett alternativ till webbläsaren Chrome.

En varning är dock på sin plats då man lätt kan luras av de många modeller som finns att köpa på internet. Väljer du fel kan den modellen ha börjat säljas åren innan och faller då utanför det garanterade stödet.

Har du en Chromebook eller planerar du att köpa en? Skriv gärna och berätta vad du tror om stödet för Android-appar.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.