iPhone 8 kan få ny 3D Touch-teknik — oled-skärm med ökad känslighet vid beröring

Apple iPhone 7

När Apple presenterar iPhone 8 kommer hela teknikvärlden att bevaka lanseringen. Intresset är redan idag skyhögt, inte minst när allt fler rykten och läckta uppgifter börjar ge oss en bättre bild av vad som kan komma. Nu senast hörde vi att iPhone 8 kan få ett förbättrat 3D Touch-system.

Exakt vad det kommer att ge oss återstår att se, men tillsammans med en ny skärmpanel av typen oled kan vi vänta oss tryckkänslighet. I praktiken betyder det för dig att skärmen stöder fler nivåer av tryck. Bra när du exempelvis ska rita eller skriva.

Oled-panelen ska enligt kända analytikern Ming-Chi Kuo vara flexibel för att kunna omsluta kanterna på telefonen. Det ger större möjligheter att kurva panelen på ett bra sätt, men gör också skärmen omöjlig att använda med befintliga 3D Touch-sensorer från iPhone 6s och iPhone 7.

Därför kan Apple istället använda FBCB-sensorer som placeras likt en film på skärmen. Detta ger ökad känslighet och flera nivåer av känslighet för tryck. En annan nyhet är att Apple måste stärka upp designen med en metallstruktur för att kompensera för oled-panelens känsligare konstruktion jämfört med nuvarande lcd-panelerna.


Lästips: Intresset för iPhone 7 är på bottennivåer


Förbättrad Touch ID, ansiktsigenkänning, trådlös laddning och förbättrad vattentålighet. Lägg till kraftigt ökad prestanda med ny processor, snabbare grafikkrets och förhoppningsvis mer internminne. iPhone 8 kommer att bli en mycket intressant lansering — inte minst då tre modeller är att vänta under höstens presentationer.

Om vi får en ny design på de kommande mobiltelefonerna återstår att se, men det är tydligt att marknaden förväntar sig något helt nytt från Apple. Företaget anses vara tråkigt med sin restriktiva design i iPhone-serien.

Vad hoppa du på med nya iPhone-telefonerna?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.