Microsoft släpper uppdatering till Surface Pro för att lösa vilolägesproblemet

surface-pro-4-refresh-front

Har du en Surface Pro som till synes helt utan anledning går ner i viloläge då och då? Då kanske du vill veta att fler är drabbade samt att Microsoft har en uppdatering redo som ska lösa problemet.

Uppdateringen släpptes den 13 juli och är resultatet av intensivt testande hos Microsoft för att hitta en lösning på datormodellens sömnproblem. Ett problem som först rapporterades tidigt i juni men som redan nu verkar få en fix.

Gå till Settings > Update & security > Windows Update för att söka efter nya uppdateringar till datorn. Installera på vanligt vis och starta sedan om din Surface Pro. Voila, problemet ska nu vara löst.

Microsoft har inte gått ut med någon officiell förklaring på varför vissa exemplar av Surface Pro går ner i viloläge utan förvarning. Beskrivningen till uppdateringen är bara ”…revises system power reporting”, vilket säger lite men knappast tillräckligt.

Det skulle kunna betyda att datorn av någon anledning ger en felaktig rapportering kring batteriets hälsostatus. Som om batteriet sade till datorn att det är tomt och att datorn måste gå i viloläge för att spara på det sista. Vilket inte är helt ologiskt.

Uppdateringen före släpptes den 15 juni och gav primärt utökat stöd för Surface Pen med avancerade funktioner.

Microsoft har brottats länge med strömproblem i sin Surface-serie. Både Surface Pro 3 och Surface Pro 4 har vid upprepade tillfällen fått uppdateringar som ska fixa problem med batteriet, strömförbrukning och viloläge.


Surface Pro har problem – går ner i viloläge utan anledning


Det är svårt att ta Surface Pro-serien på allvar som professionella verktyg när Microsoft gång på gång misslyckas med att få rätt på strömproblemen. Det användarna behöver är stabila produkter som levererar på punkt efter punkt — inte ostabila verktyg som kan stänga ner sig i tid och otid.

Är du drabbad av problemen med Surface-datorerna? Skriv till oss och berätta om dina upplevelser!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.