Microsoft: Nu stoppar vi försäljningen av Windows 7 och Windows 8.1

Windows Logo

Microsoft slutar sälja gamla Windows 7 och Windows 8.1 till OEM-tillverkare. Det betyder att det inte längre kan tillverkas datorer med de utdaterade operativsystemen. Enda chansen att få en dator som inte har Windows 10 är alltså att själv nergradera i efterhand.


Det blir allt svårare för motståndare till Windows 10 att hitta datorer som inte kör Microsofts senaste operativsystem. De som har följt Microsofts kamp för att nå ut med nya Windows på marknaden vet att Windows 7 och Windows 8.1 hängt löst ett bra tag. Det kommer alltså inte som en chock att slutet nu är nått.

Om det nu är någon som skriker högt av förtvivlan så kan vi även säga att även om Microsoft stryper leveranserna från sin sida så finns fortfarande gott om lösa licenser att skaffa för Windows 7 och Windows 8.1. Återleverantörerna har lager som inte lär tömmas än på ett tag men ett tips är ändå att du skyndar för att inte riskera att bli utan i framtiden.

Detsamma gäller för både bärbara och stationära datorer. De finns en hel del ute i handeln men när dessa lager tar slut är det begagnat som gäller. En sista lösning är att titta på företagsmarknaden men här är det ofta svårare att hitta prisvärda produkter med ny hårdvara. Kategorin är helt enkelt inte gjord för vanliga konsumenter.

Om du inte har riktigt speciella krav som Windows 10 inte tillgodoser; exempelvis med krånglande drivrutiner och applikationer som måste använda äldre versioner av Windows, ja då finns ingen anledning att inte blicka framåt istället för bakåt. Windows 10 kanske kräver en del tillvänjning, men fördelarna uppväger nackdelarna i slutändan (för de flesta).Lästips: Windows 10 Creators Update kommer tidigt 2017


Nya uppdateringar släpps exempelvis inte längre till Windows 7 och Windows 8.1. Och om någon sedan tycker att det här kom väldigt plötsligt så kan även sägas att Microsoft redan förlängt livslängden en gång. Åtminstone för de med Intel Skylake-processorer, något som kommunicerades till kunderna tidigare i höst.

Har du en dator med gamla Windows-versionerna uppmanar vi till omedelbar uppgradering. Du kan fortfarande komma undan med det helt gratis tack vare ett litet knep som Microsoft ogärna vill prata högt om. Har du en bra anledning till varför du inte vill använd Windows 10? Kommentera gärna och berätta!