Microsoft erkänner: Windows Phone hade inte en chans

Microsoft Lumia 950 XL

Det är inte någon nyhet att Windows Phone, vilket sedermera blev Windows 10 Mobile, var helt chanslös mot Android och iOS. Ändå har det dröjt till idag för Microsoft att faktiskt erkänna det officiellt.


Och det är ingen mindre än Microsoft-profilen Joe Belfiore som nu bekräftar att Microsoft ser Windows 10 Mobile som en i princip död plattform. Inga nya funktioner är planerade och räkna inte med ny hårdvara som använder operativsystemet.

Istället tänker Microsoft fortsätta sitt fokus på konkurrenterna Android och iOS, likt vad företaget redan har gjort de senaste månaderna. Enligt Microsofts VD Satya Nadella har det visat sig vara en vinnande taktik för företaget.

Det finns helt enkelt ingen marknadsandel att tala om för Windows i mobila enheter, och därmed inte heller några utvecklare som är villiga att skapa applikationer. Med det dör plattformen sakta men säkert.

“We absolutely do not have the share to have our smartphone hardware, that’s a real consumer choice. That’s the reality of it. The reality is that we cannot compete as a third ecosystem … we can service the enterprise customers who really don’t care about a lot of the things a consumer will care about”, sade Nadella i en intervju.

Framtiden är Android och iOS, men det betyder inte att Microsoft tänker lämna de befintliga Windows 10 Mobile-användarna helt i sticket. Åtminstone inte företagen som inte Microsoft tänker fortsätta underhålla med säkerhets- och stabilitetsfixar. Men det är också allt, några nya funktioner är alltså inte att vänta.


Microsoft hade stora chanser att lyckas med Windows för mobilen

Och när Microsoft inte längre investerar i utveckling av ny hårdvara kommer allt färre tillverkare att ge stöd för den mobila plattformen, vilket i sin tur ger företagsanvändarna förre produkter att använda med sina befintliga mobiltelefoner och Windows-tablets.

Microsoft hade alla chanser i världen att skapa ett fantastiskt alternativ till Android och iOS. Om de hade fått med sig utvecklarna och skapat det ekosystem med Windows-enheter vi hoppats på, då kanske de hade haft en liten chans. Istället lyckades Microsoft fumla med sina chanser, gång på gång, och slösade miljarder längs vägen.

Bill Gates och Steve Balmer förstod aldrig vikten av att satsa på mobilt när konkurrenterna gjorde det. Satya Nadella däremot har förstått vilken miss Microsoft gjort. Trots kraftiga åtgärder för att försöka rädda vad som gick har skadan från eran med Gates och Balmer varit för stor, istället blickar man nu framåt. Något vi på Tekniksmart ser som det enda smarta draget.

Gör du?