Microsoft Edge kommer till Android & iOS

microsoft-edge-desktop-mobile

I ett minst sagt överraskande drag meddelar Microsoft att webbläsaren Edge släpps till Android och iOS.

Webbläsaren som är standard i Windows 10 och enligt Microsoft är det många användare som även vill se ett släpp till mobila plattformarna Android och iOS. Något som nu är på gång att ske.

Det är inte någon funktionsmässigt begränsad webbläsare heller, istället kommer den mobila varianten ha många funktioner från desktopversionen. Som ”Continue” med vilken du kan öppna länkar direkt från mobiltelefonen på en PC.

Bara en av många funktioner som antingen redan finns i beta-versionen eller som kommer att läggas till innan den färdiga släpps. Redan idag kan du prova Edge direkt i iOS via Apple TestFlight. Har du en Android-telefon dröjer det något innan du får samma chans.

Och för att ens kunna registrera dig som beta-testare krävs att du har tillgång till Windows Insider. Därigenom måste du skaffa senaste versionen av Windows 10 Insider Preview och därefter Edge-appen för mobiltelefoner. Knappast enkelt alltså.

Men kanske är det ändå värt det krångliga vägen för de som verkligen vill testa. Microsoft har en fantastisk chans att knyta an till befintliga såväl som nya användare och dra in dem djupare i ekosystemet med Windows.

Microsoft Launcher

Lanserar Microsoft Launcher för Android

En annan nyhet som Microsoft-fans kommer att uppskatta är nya Microsoft Launcher.

Applikationen är en vidareutveckling av befintliga och omtyckta Arrow Launcher. Det är en mindre uppdatering från Arrow men med trevliga optimeringar kring flöden, designval och integration med Microsofts produkter och tjänster.

Microsoft Launcher tar Arrow från ett Garage-projekt till en fullfjädrad produkt från det Redmond-baserade företaget. I skrivande stund endast för Android då iOS inte har stöd för andra launchers än vad Apple erbjuder.

Om du har en Android-telefon och vill testa Microsoft Launcher laddar du ner applikationen härifrån. Svårare än så är det inte. Tänk på att du måste logga in med ett Google-konto och acceptera dig själv som beta-testare.

Microsoft Launcher fungerar så klart bäst om du redan använder Office 365 eller andra tjänster från företaget. Förslagsvis tillsammans med Outlook för Android som är Microsofts egna e-postklient. Men du får även mycket om du använder exempelvis Gmail då Microsoft Launcher fungerar mycket bra även för er som inte gillar Microsofts tjänster och utbud. Prova!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.