Google Pixel 2 slår iPhone 8 på en mycket viktig punkt

google pixel 2 pixel 2

Det är nog ingen som har missat att Apple lanserade nya iPhone-telefoner under sitt stora september-evenemang tidigare i år. Men visste du att Google gjort en minst lika stor lansering där nya Pixel 2 och Pixel 2 XL introducerade?

De båda telefonerna är omtalade för att vara direkta konkurrenter till iPhone 8 och iPhone 8 Plus. Komponent efter komponent, funktion efter funktion kommer att analyseras, jämföras och recenseras för att se om Apple eller Google levererar de bästa telefonerna in i 2018.

Och på många sätt är de väldigt lika. De är otroligt kraftfulla sett till hårdvaran under skärmen, har fantastiska kameror som tar de bästa bilderna någonsin med en mobiltelefon och båda kör de respektive senaste versionerna av iOS och Android.

Men det finns en punkt där Googles mobiltelefoner utmärker sig lite extra framför Apples, och det är faktiskt kamerorna. I ett stort test utfört av erkända DxOMark slår Pixel 2 inte bara iPhone 8 Plus (som är Apples kameraflaggskepp idag) utan även Samsung Galaxy Note 8. Båda fantastiska mobiltelefoner på sina egna vis.

The Google Pixel 2 not only takes the DxOMark Mobile scoring crown with a stunning Overall score of 98, but its video performance improves by 5 points over the original Pixel, putting it at 96 and at the top of our video ranking. The Pixel 2’s photo performance is really impressive at 99, and just one point short of the Samsung Galaxy Note 8, which scored an amazing 100 in our photo category. – DxOMark

Den totala poängen för Google Pixel 2 är 98 vilket är hela fyra poäng framför iPhone 8 Plus och Galaxy Note 8. Det betyder att Pixel 2 har en överlag bättre kamera när alla egenskaper och aspekter räknats in i de olika testerna.

Det betyder dock inte att Pixel 2 har en överlägset bättre kamera på något vis. Absolut inte. Den som har en iPhone 8, iPhone 8 Plus eller Galaxy Note 8 behöver inte bli avundsjuk på de med en Pixel 2-telefon. Alla fyra är riktigt bra och de med iPhone 8 Plus eller Galaxy Note 8 har dessutom en liten fördel i den extra kameralinsen.

Google Pixel 2 har bara en kamera medan Apples och Samsungs flaggskeppsmodeller har två, vilket betyder att de senare kan komma närmare ett objekt då det är teleobjektiv. Närmare betyder oskarp bakgrund som isolerar objektet, vilket i sin tur betyder en bättre bild. Det minskar också behovet av att beskära i efterhand vilket är ett extra plus.

Finns det då något som Pixel 2 inte är speciellt bra på jämfört med konkurrenterna? Jo, faktiskt. Bland annat har bilderna som telefonen tar jämförelsevis mycket brus i sig, vilket givetvis är allt ifrån önskvärt. Och de kan visa så kallade artefakter i områden med många texturer. Båda förstörande för bilderna, men inte tillräckligt för att ge konkurrenterna något större övertag.

Läs mer på DxOMark för hela recensionen av kameran i Pixel 2.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.