Microsoft Edge kan släppas till Linux – men det lär dröja

Microsoft Edge Logo 950 x 500

Kommer Microsoft att släppa nya Edge till Linux? Den frågan ställer sig många Linux-användare efter att företaget presenterat webbläsaren för både Windows och macOS. Och svaret på frågan är – kanske.

När Microsoft-profilen Kyle Pflug fick frågan om Edge och Linux via Twitter var svaret inte helt övertygande. Kyle skrev att det inte är något som planerats just nu, men som kan tänkas bli aktuellt längre fram.

Idag är fokus på att släppa den färdiga Windows 10-versionen av nya Edge. Därför kan företaget inte göra några åtaganden kring Edge och Linux just nu. Med det sagt har Kyle avslöjat att de interna build-systemen kör Linux, så det finns potentiellt en ljus framtid.

Men hur är egentligen sannolikheten att Microsoft tänker släppa nya, Chromium-baserade Edge till Linux?

Om vi kollar på de befintliga Chromium-baserade webbläsarna av större mått – Google Chrome, Opera och Vivaldi – så finns alla tillgängliga på Linux. Så rent tekniskt borde Edge kunna göra dem sällskap framöver.

Mozilla Firefox fungerar minst lika bra till det absolut mesta

Är du en storanvändare av Microsofts produkter eller bara ogillar Googles spårning i Chrome så kanske du ser fram emot Edge på Linux. Men i det stora hela klarar du dig minst lika bra med Firefox till det mesta – om inte allt du kan tänkas göra.

Vårt tips är att du inte går och väntar på nya Edge. Många av förbättringarna i nya webbläsaren är tätt knutna till Microsoft, och det finns en risk att de mer Windows-specifika delarna är svåra att få över till Linux. Och dessutom finns verkar det inte finnas något större intresse för att utveckla en ny version inom det närmaste.

Vill du se Microsoft Edge till Linux? Och i så fall – varför då? Skriv gärna en kommentar och berätta om dina tankar!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.