Microsoft Edge har bara 70-talet tillägg – medvetet enligt Microsoft

Microsoft Edge Logo 950 x 500

Visste du att webbläsaren Edge bara har ett 70-tal tillägg idag? Ett försvinnande litet antal bredvid giganterna Chrome, Firefox och Safari som tillsammans har tusentals tillägg att erbjuda.

Anledningen till det lilla antalet tillägg är att Microsoft gör en manuell kontroll av varje enskilt tillägg som godkänns för Edge. Det är anledningen till att det bara finns större namn, som Lastpass och AdBlock.

Men trots den manuella kontrollen och det långsamma godkännandet borde Microsoft kunna erbjuda så många fler. Men där kvalitet, stabilitet och säkerhet står i fokus får kvantiteten stå tillbaka.

Målet är att skapa ett väl genomarbetat ekosystem med kurerade tillägg som är garanterat bra för användarna. Knappast något som konkurrenterna kan erbjuda idag, men frågan är om användarna bryr sig om Microsofts mål.

I slutändan handlar det om vem som kan erbjuda störst bibliotek med tillägg och funktioner. Inte vem som kör de säkraste korten.

Och frågan är om utvecklarna bryr sig om webbläsaren Edge på samma sätt som konkurrenternas? Vi vet att Microsoft har sagt att utvecklarna är intresserade, men är de villiga att göra något av intresset?

Det spekuleras i att Edge saknar många nödvändiga API:er för att utvecklarna ska kunna konvertera sina befintliga tillägg direkt till Microsofts webbläsare. Något som effektivt skulle blockera många utvecklare från att ens överväga att göra om sina tillägg till Edge.

Om Microsoft tänker ta sig i kragen och faktiskt låta utvecklarna börja skapa tillägg på allvar återstår att se. Tills dess har vi åtminstone flera riktigt tunga namn att uppskatta.

Förutom ovan nämnda Lastpass och AdBlock finns tillägg för Evernote, OneNote, Office Online, Ghostery och en hel rad till. Du finner dem alla via Microsoft Store och om vi ska tro Microsoft är varenda tillägg ett riktigt mästerverk för din webbläsare. Vad tycker du?