GoPro Hero6 Black – 4K/60p och bättre bildstabilisering

gopro-hero6-black

GoPro Hero6 Black är en ny actionkamera med stöd för 4K-inspelning i 60 bilder per sekund. Det här är en flaggskeppsmodell som inte bara har högkvalitativa egenskaper – den kostar betydligt mer än allt annat på marknaden idag.

Fortfarande är kameran på 12 megapixel för vanlig fotografering och bilderna kan sparas i såväl JPEG som RAW. Det är något av en besvikelse att GoPro fortsätter begränsa upplösningen, mycket likt vad Apple gör med sina iPhone-telefoner, men här ligger trots allt all fokus på videoinspelning.

Och om det är något GoPro gör bra så är det just videoinspelning. 4K-inspelning i 60 fps är hett efterlängtat av många då det hög bildkvalitet med mindre rörelseoskärpa än tidigare. Och den som vill spela in slowmotionvideo kan göra det i full-HD med hela 240 bilder per sekund.

Under skalet på actionkameran sitter en specialbyggd processor skapad av företaget Socionext. Kretsen har varit under utveckling i hela tre år och kallas kort och enkelt GP1. Den ersätter tidigare processor från Ambarella och ska ta GoPro-kamerorna in i framtiden.

Baktill på GoPro Hero6 Black sitter en 2-tums LCD-tums pekskärm, det finns inbyggd GPS för att kunna geotagga videor direkt i kameran och WiFi för snabb överföring till dator eller mobiltelefon.


Actionkameran är designad för att kunna användas ner till cirka 10 meters djup utan extra skal. Det betyder också att Hero6 Black kan användas i regn och snö utan att ta skada, och eftersom skal inte behövs blir ljudkvaliteten bättre.

GoPro Hero6 Black är inte ett stort steg framåt för de vanliga användarna, men ett rejält kliv i rätt riktning för entusiasterna som är villiga att betala dyrt för bra utrustning.

gopro hero 6 black surf

Den huvudsakliga säljpunkten för nya modellen är 4K-video i 60 fps, men det finns en del småsaker som gör Hero6 Black intressant som uppgradering för befintliga användare. Som förbättrad bildstabilisering som möjliggörs av GP1-processorn. Men det är ändå upplösningen och bildfrekvensen som är viktigaste skillnaden, även detta möjligt tack vare nya processorn.

Andra förbättringar ska vara ett ökat dynamiskt område och bättre bildkvalitet i dåliga ljusförhållanden. Båda välkomna nyheter då GoPro-kameror är välkända för att snabbt ge dålig bildkvalitet när ljuset är annat än optimalt.

Så vad kostar då nya kameran? Cirkapriset är 5 799 kronor vilket är lite mer en tusenlapp i ökning jämfört med både Hero5 Black och Hero4 Black när de släpptes.

 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.