Microsoft är på gång att släppa en ordentlig uppgradering till molntjänsten OneDrive. Det är hett efterlängtade funktionen ”Files On-Demand” som är på gång och redan den 17 oktober kan du använda den.


Funktionen gör att du kan synkronisera alla filer från OneDrive till hårddisken efter behov. Du ser alla filer, men bara de du faktiskt använder kommer att lagras fysiskt på din dator. För att File On-Demand ska fungera krävs att du har Window 10 ”Fall Creators Update” på datorn.

Uppgraderingen av OneDrive gör också att du kan förhandsgranska fler än 270 filtyper direkt via molntjänsten. Du behöver inte ha något extra program installerat, allt finns tillgängligt tack vare Microsoft, men det går inte att redigera filerna.

Andra nyheter i nya OneDrive är ett omarbetat gränssnitt som gör det enklare att se vilka mappar och filer som är delade med andra personer. Delningsinställningarna har förbättrats och standardiserats med Office Online samt klienten för Windows och macOS. Microsoft öppnar även för fildelning med andra som inte har ett Microsoft-konto.

OneDrive får även stöd för ZIP-filer och delade notifikationer för både desktop och mobil. Det som kanske ligger mest i tiden är dock stöd för återskapande av filer som förstörts vid attacker med ransomware. Eller rättare sagt massborttagning av filer som nya OneDrive snabbt kan återskapa med sparade kopior.

Det märks att Microsoft har mycket nytt att erbjuda för OneDrive och molnlagringstjänsten tar ett stort steg framåt bredvid konkurrenterna. Tunga namn som Google Drive, Dropbox och Box tänker så klart inte sitta still när Microsoft släpper nya innovationer kring OneDrive; så nu ser vi fram emot att se vad de tänker göra för att inte tappa fart.

Läs mer om alla nyheter som kommer till OneDrive på den officiella Microsoft-bloggen för molntjänsten. Det är tekniskt men spännande läsning. Vilken del är din favorit?

Kategoriserad i:

Taggad i:

,