Firefox Quantum är nya generationens webbläsare

Mozilla Firefox Quantum

Mozilla släpper nya generationens webbläsare kallad Quantum. Målet är att erbjuda ett snabbare alternativ till Firefox, bland annat genom att använda fler processorkärnor och därmed ökad webbläsarens prestanda.

I skrivande stund finns Firefox Quantum endast som beta-version vilket betyder att den som testar kan räkna med en och annan bugg. Men för den som vill prova nya generationens surfupplevelse kan det vara värt eventuella problem längs vägen.

Vad sägs om att Firefox Quantum ska vara dubbelt så snabb som vanliga Firefox och använder 30 procent mindre minne än Google Chrome? Knappast något att fnysa åt och en ordentlig pik till konkurrenterna Chrome, Safari, Opera och Edge.

Anledningen till att webbläsaren är så snabb handlar inte bara om att fler processorkärnor kan nyttjas. Fler tekniker har kombinerats för att nå resultaten, bland annat används programmeringsspråket Rust för att skapa en supersnabb CSS-motor som är en av webbläsarens drivkrafter.

Totalt har fler än 460 buggar fixats och många fler står på tur. Inte minst då Firefox Quantum som ovan nämnt endast finns som beta-version. Det dröjer till den 14 november innan en färdig version kan släppas; när det sker kommer vanliga Firefox automatiskt att uppgraderas.

När det sker får du ett omarbetat gränssnitt baserad på Mozillas Photon-design och bättre stöd för högupplösta skärmar. Ett modernare utseende som automatiskt ändrar storlek på de olika knapparna och menyerna om du använder en dator med pekskärm.

Ett gränssnitt med minimalistisk design där animationerna har blivit mjukare och mycket arbete gjorts för att göra webbläsaren bättre anpassad för alla moderna operativsystem. Firefox Quantum fungerar bland annat med Windows 10, macOS ”High Sierra”, Android 8.0 ”Oreo” och iOS 11.

Om du vill prova beta-versionen kan du ladda ner den härifrån. Eller så väntar du bara på den färdiga versionen och slipper många av buggarna som finns idag.