Excel blir smartare med maskinlärning – tillgängligt tidigt 2018

Office 2013 logo

Microsoft använder maskinlärning för att göra Excel smartare. Målet är att programmet själv ska kunna först vad det är för data som användarna matar in och lägga till relevant information från internet.


Målet är att kunna skapa en smartare upplevelse för användarna och låta allt det nördiga ske djupt under ytan. Som exempel kan man skriva in en lista med företags namn och låta Excel hämta ytterligare information om respektive företag via Bing API, helt automatiskt.

Med maskinlärning får Excel ett helt nytt lager av funktionalitet där ett utökat antal datatyper får stöd. Långt mer än bara siffror och text. Och samtidigt visualisera det man lägger in på ett praktiskt vis. Kan Excel skapa en graf eller liknande kommer programmet att presentera en idé för dig.

Om du ser en graf som är intressant kan du importera den och designa om utseendet precis som du önskar. Just den biten är kanske inget nytt, men tillsammans med fler datatyper ökar antalet grafer du kan göra och det blir enklare att skapa en visuell presentation som är snyggare än bara staplar.

Vidare använder Microsoft maskinlärning för att skapa mer komplexa script med JavaScript som kan manipulera innehåll i dokument. Eller varför inte hämta data från tredjepart via API:er och presentera den i dokumentet, snyggt och praktiskt utan att själv husera datan på datorn.


Den som vill ta del av allt det nya och spännande får dock vänta ett bra tag innan de blir tillgängliga. Microsoft har sagt att funktionaliteten väntas kunna släppas kring våren 2018.

Är det här något du ser fram emot? Maskinlärning kan göra stordåd när det används på rätt sätt, men det är också ytterligare ett sätt för företagen att ansluta till din data, läsa av den och låsa in dig i ett ekosystem som blir svårare och svårare att lämna i takt med att funktionerna i dokumenten blir knepigare för konkurrenterna att läsa.

Läs mer om nyheten på TechCrunch.