iPhone 8, iPhone 8 Plus & iPhone X har stöd för GPS-systemet Galileo

apple-iphone-8-iphone-8-plus

Apples senaste mobiltelefoner — iPhone 8, iPhone 8 Plus och iPhone X — har stöd för europeiska satellitsystemet Galileo. Det betyder bättre positionering än många konkurrerande modeller.

Stödet för Galileo är något som har gått många förbi och Apple gör inte direkt några stora rubriker om det. Och kanske med all rätta då det inte har någon överväldigande effekt på telefonernas funktionalitet.

Men Galileo-stödet är ändå värt att nämna då det kompletterar amerikanska GPS och ryska GLONASS som är de vanligaste systemen idag. Och QZSS som används i Japan och som ännu färre känner till.

Genom att kombinera satellitsignalerna från GPS, GLONASS och Galileo kan de nya iPhone-telefonerna få en snabbare och mer exakt positionering. Speciellt bra i tätorter med höga byggnader och när vädret är riktigt dåligt då signalerna ofta kan vara svaga då.

Idag har Galileo 15 operativa satelliter, vilket kan jämföras med 31 GPS- och 24- GLONASS-satelliter. Innan 2020 är det planerat att Galileo ska ha 30 satelliter som är aktiva. Och med iPhone 8, iPhone 8 Plus och iPhone X får vi äntligen, för första gången någonsin på global nivå, stöd för QZSS. Ett stöd som tidigare bara fanns på lokalt sålda iPhone 7- och iPhone 7 Plus-enheter.

Så hur stor betydelse har egentligen det kombinerade stödet för alla de olika satellit-systemen? I skrivande stund är det ingen som har testat skillnaden i snabbhet och precision, men räkna med märkbara skillnader; speciellt när alla satelliter är uppskjutna.

Tills dess kan vi bara uppskatta att stödet finns där och verkar i bakgrunden. Eller vad tycker du?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.