Firefox 56 – sista uppdateringen innan Firefox Quantum släpps

Mozilla Firefox Logo

Mozilla har släppt den sista versionen av Firefox innan helt nya Firefox Quantum blir den officiella ersättaren. Och nya uppdateringen är ingen liten sådan — den bjuder på en del trevligare nyheter.


Firefox 56 är som nämnt den sista innan Firefox Quantum släpps. Med versionen får vi förbättringar som inbyggt stöd för att skapa skärmdumpar, smartare i fyllnad av formulär och möjligheten att skicka tabbar.

Mozilla har även implementerat en hel mängd buggfixar och förbättringar som går under radarn för de flesta användarna. De är dock inte desto mindre viktiga för att skapa en bra helhetsupplevelse.

Hur vi än vänder på det är det de stora nyheterna som får störst uppmärksamhet, och det är dessa vi tänker lyfta fram här.

mozilla-firefox-screenshot-function-logo


Först och störst är möjligheten att ta skärmdumpar direkt i webbläsaren. Du kan ta bilder av hela webbsajter eller bara delar om så önskas. Det är en dold funktion som måste aktiveras via de avancerade inställningarna:

  1. Gå till about:config i adressfältet.
  2. Klicka på knappen för att acceptera riskerna med sidan du vill besöka.
  3. Gå till sökfältet och klistra in: extensions.screenshots.system-disabled.
  4. Dubbelklicka på sökresultatet för att ändra värdet från ”True” till ”False
  5. Stäng tabben och starta om Firefox. Klart!

Nästa stora nyhet i Firefox 56 är möjligheten att skicka tabbar, även kallad ”Send Tabs”. En funktion som redan finns att använda i den mobila versionen av webbläsaren men som först nu hamnat på desktop. Skicka hela sidor till dig själv utan att behöva länkar — allt krypterat och säkert från avsändare till mottagare.

När du surfar på exempelvis datorn kan du enkelt högerklicka på den tabb i webbläsaren du vill skicka, välja en enhet i listan över andra Firefox-webbläsare som du är inloggad på samma konto med och klicka skicka. Klart! Nästa gång du öppnar den webbläsaren kan du se alla tabbar du skickat dit.

Slutligen har vi den förbättrade autofyll-funktionen för formulär. Den är i skrivande stund bara aktuell för amerikanska användare, men vi hoppas så klart den även kommer till Sverige.

mozilla firefox 56 autofill forms

Vad den gör är att låta användaren fylla i flera samtidiga fällt genom att välja försparad information direkt i webbläsaren. När man fyller i ett fält första gången frågar Firefox om informationen ska sparas, därefter kan den hämtas på nytt när webbläsaren känner igen ett liknande fällt.

Liknande funktionalitet, och smartare, går att få med gratistjänster som Lastpass. Så det här är egentligen inget nytt; och vi skulle hellre rekommendera att du använder lösenordshanterare som Lastpass eller 1Password för liknande ifyllnad av information.