Microsoft Edge får stöd för bildformatet webP

Microsoft Edge Logo 950 x 500

Microsoft har annonserat att webbläsaren Edge får stöd för bildformatet webP. Det är ett format som introducerades av Google under 2010 och som minskar storleken på bildfilerna jämfört med jpeg och png – utan att tappa i kvalitet.

  • WebP är ett bildformat som släpptes av Google under 2010
  • Formatet fungerar med både statiska och animerade bilder
  • Har stöd i Google Chrome och Opera ända sen 2012
  • Har sitt ursprung i videoformatet VP8

Faktum är att webP kan minska filstorleken på dina png-filer med upp till 45 procent tack vare en kombination av förlustfri och förstörande komprimering. Jpeg-filer kan minskas ännu mer än så, beroende på hur innehållet ser ut på bilden.

Eftersom det inte är alla webbläsare som stöder webP är det viktigt att kunna erbjuda bilder i formaten jpeg och png som standard om du har en webbsajt. WebP är idag ett komplement för de webbläsare som stöder formatet; exempelvis Google Chrome och Opera.

Många bildredigerare för Windows, macOS och Linux kan konvertera dina bilder till webP om du vill det.

Stödet för webP kommer till Microsoft Edge som ett tillägg med Build 17692 av Windows 10. Du kan ladda ner tillägget från Microsoft Store, precis som med Edge-tilläggen för VP9/HEVC.

Det är rekommenderat att du installerar tilläggen för både webP och VP9/HEVC för att få en så optimal upplevelse som möjligt med Microsoft Edge. Med webP minskar nerladdningstiden för bilderfiler, vilket i längden snabbar upp din surf. Med VP9 kan du titta på 4K-videor på YouTube.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.