Microsoft Edge är nu mer populär än Safari – på datorer

Microsoft Edge logo 2020

Microsoft Edge fortsätter att växa i popularitet och är nu mer populär än Safari. Åtminstone om vi bara kollar på datorsidan.

Det betyder att Edge nu är den näst mest populära webbläsaren för datorer. Bara snäppet före Safari, men långt efter marknadsledaren Google Chrome.

Den senaste statistiken? Så här ser fördelningen ut just nu enligt webbsajten Statcounter:

  • Google Chrome: 66,64 %
  • Microsoft Edge: 10,07 %
  • Apple Safari: 9,61 %

Edge har alltså gått om Safari trots att Apple säljer fler Mac-datorer än någonsin.

Anledningen? Det är inte fastställt, men en orsak kan vara den designändring som Apple gjorde inför WWDC förra året. Safari fick en kontroversiellt uppdaterad design som inte togs emot speciellt väl av åtminstone de inbitna fansen.

Mozilla Firefox Brand Logo

Och samtidigt ser vi att Firefox är den stora förloraren med ett markant tapp i antal användare från februari och framåt i år. Det är dock oklart om användarna bytt till Chrome eller Edge.

En uppstickare som ständigt hänger med längre ner på topplistan är norska Opera. Webbläsaren har idag cirka 2,5 procent av användarna och bygger på Chromium, precis som Google Chrome.

Opera är helt klart värd att prova om du inte gjort det. Det är en snabb, funktionsrik och så klart gratis webbläsare. Du hittar den via officiella webbsajten här.

Läs mer om nyheten på 9to5mac här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.