Microsoft: Bluetooth-prylar slutar fungera med Windows 10

Bluetooth logo
Bluetooth logo

En uppdatering till Windows 10 och Windows 8.1 har visat sig hindra vissa bluetooth-enheter från att ansluta. Och det hela är ett medvetet drag från Microsoft för att stoppa osäkra anslutningar.


Det är en säkerhetsuppdatering (CVE-2019-2102) som gör att bluetooth-enheter i vissa fall inte får ansluta till Windows 10 eller Windows 8.1. Uppdateringen släpptes den 11 juni 2019.

Microsoft säger att bluetooth-enheter som använder välkända krypteringsnycklar påverkas. Det är oklart exakt vilka enheter och hur många som faktiskt omfattas av säkerhetsuppdateringen.

Enda lösningarna på problemet för drabbade är att 1) inte installera uppdateringen eller 2) kontakta tillverkarna och be dem uppdatera mjukvaran på de enheter som stöder installation av ny firmware.

Om drabbade enheter inte kan uppdateras eller inte blir uppdaterade av tillverkaren finns några få alternativ:


  1. Ta bort säkerhetsuppdateringen från Windows
  2. Undvika att installera den från första början
  3. Byt de bluetooth-enheter som är drabbade

Du kan kolla om dina befintliga bluetooth-enheter är drabbade direkt i Windows 10 eller Windows 8.1. Den som kollar Event Log och hittar event-namnet ”BTHPORT_DEBUG_LINK_KEY_NOT_ALLOWED” för en ansluten enhet är drabbad.

Det är inte ovanligt att Microsoft släpper uppdateringar som av misstag förstör för användarna, på ett eller annat sätt. Men att aktivt stoppa bluetooth-enheter är ett riskfyllt sätt att öka säkerheten.

Vad tycker du om säkerhetsuppdateringen? Påverkar den dig? Skriv en kommentar och berätta!