Microsoft: Blockerar Windows 10-uppdateringar om du har AVG eller AVAST

microsoft windows 10 logo 2019

Om du använder ett antivirusprogram från AVG eller Avast så kanske du inte kan installera senaste Windows 10 November 2019 Update. Anledningen? Om du har en för gammal version av programmen så blockeras uppdateringen av Microsoft.

 • Gamla program hindrar uppdateringar till Windows 10
 • Microsoft tänker inte lösa problemet från sin sida
 • AVG och Avast måste uppdatera sina program
 • Tar tid för blockaden att tas bort när du väl är blockerad

Microsoft meddelar via Windows 10 Health Dashboard att båda versionerna 1903 och 1909 har problem med antivirusprogram från AVG och Avast. På grund av kompatibilitetsproblem med äldre varianter av antivirusprogrammen så kan nyare Windows 10-uppdateringar inte installeras.

AVG och Avast med version 19.5.4444.567 och äldre påverkas. Här är listan:

 • AVG Ultimate 19.5
 • AVG Internet Security 19.5
 • AVG AntiVirus FREE 19.5
 • Avast Premium Security 19.5
 • Avast Premier 19.5
 • Avast Internet Security 19.5
 • Avast Free Antivirus 19.5

Det betyder att om du är drabbas så kan du inte se några nya uppdateringar i Windows Update. Eller mer specifikt inte de till 1903 och 1909. Vad du däremot kan göra är att använda Media Creation Tool för att gå runt blockaden, men Microsoft rekommenderar starkt att du inte gör det.

Lästips: Gamla Realtek-drivrutiner stoppar Windows 10 November 2019 Update

Problemet är listat som “Mitigated Extenal” vilket betyder att Microsoft inte kommer att uppdatera Windows 10 för att lösa kompatibilitetsproblemet. Istället är det upp till respektive mjukvaruutvecklare att lösa problemet från sin sida – de måste helt enkelt uppdatera sina antivirusprogram.

Windows Defender är ett alternativ till AVG & Avast

Nämnvärt är också att Microsoft inte lyfter sin blockad bara för att du uppdaterar till en nyare version av AVG och Avast. Det är standardbeteende då Microsoft ger användarna extra tid att fixa det som måste lösas innan de råkar installera en icke-kompatibel uppdatering av Windows 10.

Den snabbaste lösningen på problemet är att avinstallera antivirusprogrammet (vilket vi normalt inte skulle rekommendera) och använda inbyggda Windows Defender istället.

Beroende på vilken variant av AVG eller Avast som du kör så kan du tänkas förlora viss funktionalitet, men du får ett fullgott antivirusprogram som skyddar datorn medan Windows 10 kan uppdateras korrekt.

Och för dig som tvivlar på Windows Defender kan vi hänvisa till oberoende testsajten AV-comparatives som gör regelbundna tester av antivirusprogram. Här kan du själv bilda dig en uppfattning om vilka alternativ som fungerar bra för dig.

FAQ – frågor om AVG och Avast i Windows 10

Vilka versioner av AVG och Avast är påverkade av blockaden?

De påverkade versionerna av AVG och Avast är 19.5.4444.567 samt tidigare. Här är den kompletta listan (notera att det är angiven version och äldre som listan gäller):
– AVG Ultimate 19.5
– AVG Internet Security 19.5
– AVG AntiVirus FREE 19.5
– Avast Premium Security 19.5
– Avast Premier 19.5
– Avast Internet Security 19.5
– Avast Free Antivirus 19.5

Varför är både AVG och Avast påverkade? Är det inte olika antivirusprogram?

2016 köpte Avast sin konkurrent AVG och de båda antivirusprogrammen slogs ihop – även båda namnen lever vidare i sina olika konstellationer. Därför påverkas båda, de är i princip samma mjukvara med olika namn.

Är fler mjukvaror påverkade av blockaden i Windows 10?

Ja, Microsoft har även blockerat vissa drivrutiner för Wi-Fi från Qualcomm. Om du är påverkad av detta visas ett felmeddelande på din skärm när du försöker uppdatera Windows 10. Läs felmeddelandet och besök denna drivrutinssida för att hitta nya, uppdaterade drivrutiner.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.