Microsoft: 700 miljoner enheter använder Windows 10

microsoft-windows-10-logo-2

När Windows 10 lanserades hade Microsoft ett till synes ouppnåeligt mål – att operativsystemet skulle användas på fler än 1 miljard enheter. Det var 2015. Ett år senare passerade antalet installationer 600 miljoner; idag bekräftar Microsoft att den siffran landar på 700 miljoner.

  • 150 miljoner använder Cortana – upp från 148 i oktober 2017
  • Mål på 1 miljarder Windows 10-användare före augusti 2018
  • Fortsatt bra ökning av Windows 10-användare från lanseringen 2015
  • Erbjuder inte längre gratis uppgradering från gamla Windows-versioner

Microsoft räknar in allt från PC-datorer till Xbox One-konsoler, HoloLens och i princip allt annat som använder Windows 10. Antalet installationer har ökat stadigt sen 2016, trots att Microsoft inte längre erbjuder gratis uppgradering från Windows 8/8.1 till Windows 10.

Idag tror inte längre Microsoft att deras mål på en miljard enheter med Windows 10 före augusti månad 2018 är möjligt. Faktum är att de redan 2016 lade ner den tanken.

Anledningen till det är den stora missen med Windows i mobiltelefonerna. Istället för att bli en växande, viktig del av Windows 10:s utveckling så störtdök intresset och Microsoft har helt lagt ner satsningen på mobiltelefoner. En rejäl flopp som de har haft svårt att hämta sig från.

En annan siffra som är högintressant är hur många som använder Cortana, den digitala assistenten från Microsoft. Idag ska den enligt Redmond-företaget ligga på mer än 150 miljoner fördelat på 13 länder. En knapp ökning från oktober förra året då siffran var 148 miljoner.

Cortana finns idag på fler än 500 miljoner datorer och det finns 148 miljoner månatliga användare. Cortana har ett starkt momentum och vi tror att Invoke kommer att accelerera det antalet – Microsoft, oktober 2017

För att öka antalet snabbare lanserade Microsoft, i samarbete med Harman Kardon, den första smarta högtalaren med stöd för Cortana – Invoke. Modellen kostade cirka 199 USD, eller runt 2 200 kronor inklusive moms vid tillfället.

Så här i efterhand kan vi konstatera att Invoke knappast gjorde något avtryck på marknaden och antalet användare ökade inte speciellt mycket.

Microsoft kanske fortsätter att växa med Windows 10; men Cortana är hopplöst efter konkurrenterna. Google Assistant och Amazon Alexa är enormt mycket större med fler smarta högtalare, fler funktioner och en enorm användarbas. Apple Siri har halvsmarta högtalaren HomePod att erbjuda och begränsad funktionalitet. Men det pratas om en rejäl skjuts i intelligens för assistenten under WWDC 2018 och kanske även en uppgraderad HomePod framöver.

Enligt AdDuplex använder redan hälften av alla Windows-datorer med Windows 10 den senaste April 2018 Update – gör din dator det också?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.