VLC är först med stöd för ARM64 på Windows

vlc cone logo

VLC är första stora utvecklaren att släppa en applikation helt dedikerad åt ARM64 på Windows. Allt du behöver göra är att gå till den officiella webbsajten för VLC, välja ARM64 i alternativlistan och ladda ner som vanligt.

Det finns flera ARM-baserade Windows-datorer att köpa på marknaden idag. Trots det har ingen större utvecklare faktiskt gjort slag i saken och släppt ARM64-versioner av sina appar. Fram till idag.

Microsoft introducerade ett komplett ramverk för 64-bitars apputveckling på ARM under en tidigare BUILD-konferens. Med den kan utvecklare integrera sin kod med ARM-plattformen, och slipper därmed nyttja legacy-stödet för klassiska 32-bitarsappar.

ARM är fortfarande kretstillverkare som står i skuggan bakom giganterna Intel och ARM, åtminstone om vi pratar desktop och bärbara datorer. ARM är däremot en av de största aktörerna på den mobila marknaden för mobiltelefoner och surfplattor.

Målet för PC-användning är att kunna erbjuda en energieffektivare, billigare och ständigt uppkopplad lösning som ska slå konkurrenterna på fingrarna. Och om bara de stora tillverkarna får upp ögonen för ARM i datorer så kan vi snart se ett stort antal modeller på marknaden.

Men för att det ska ske måste OEM-tillverkarna fungera i en symbios med utvecklarna. Datorer utan applikationer faller snart i glömska.

VLC laddar du ner från den officiella webbsajten här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.