Nordisk Film köper spelutvecklaren Avalanche Studios

just cause 3

Nordisk Film har köpt svenska spelutvecklaren Avalanche Studios. Utvecklaren är mest känd för Just Cause-serien, men har också nått framgångar med spelet Mad Max. Just nu arbetar Avalanche Studios med Bethesda Softworks på kommande storspelet Rage 2.

  • En av flera tunga investeringar för Nordisk Film
  • Oklart om filmbolaget tänker filmatisera spelen från Avalanche Studios
  • Alla anställda och studior behålls intakta i köpet
  • Nordisk Film arbetar med en långsiktig strategi för nordiska spelutvecklare

Den totala summan för spelutvecklaren och dess 320 anställda landade på 117 miljoner euro. Pengarna betalades i två omgångar; 28 miljoner euro tidigare i april och 89 miljoner euro nu senast. Pengarna täcker hela företaget, samtliga anställda och de tre studior som Avalanche Studios har.

Köpet är inte helt färdigställt utan väntas bli slutgiltigt kring slutet på juni månad 2018.

Nordisk Film säger i ett uttalande att filmbolaget är mycket intresserat av spelutvecklarens 15-åriga historia. Avalanche Studios grundades 2003 av Christofer Sundberg och Linus Blomberg, och de tog utvecklaren från bara ett Stockholmskontor till att växa över Atlanten till New York, och nu senast öppnades en studio i Malmö.

Enligt Nordisk Film kommer filmbolaget inte att lägga sig i hur Avalanche Studios sköter sin verksamhet. Alla anställda och studiorna lämnas orörda, åtminstone för tillfället.

Christofer Sundberg säger i ett pressmeddelande att det är en stor milstolpe för spelutvecklaren att bli en del av Nordisk Film.

– Med Nordisk Film som äger av studion kan vi expandera våra kreativa horisonter. Jag ser fram emot att fortsätta vår långa och framgångsrika relation med de bästa utgivarna i vår industri, så väl som skapa nya spel under vår egen utgivare Avalanche Studios.

Det ska bli mycket intressant att se om Nordisk Film tänker filmatisera några av de spel som Avalanche Studios har arbetat med. Vi kan bara tänka oss hur Just Cause skulle se ut på bioduken.

Nordisk Film har investerat stort i mindre, nordiska spelutvecklare de senaste åren. Det är en långsiktig strategi för ett mål som vi inte känner till idag. Frågan är vad filmbolaget planerar för framtiden – vad tror du?

Läs mer om nyheten på den officiella webbsajten för Nordisk Film.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.