Tesla släpper programkod från Model S och Model X på Github

Tesla Model X

Nu kan du ladda ner delar av källkoden till mjukvaran i Teslas bilar. Trots att företaget använder open source-mjukvara har Tesla valt att inte följa de skyldigheter som följer med det, nämligen att släppa koden tillgänglig för andra. Något som det nu blir ändring på.

  • The Software Freedom Conservancy har arbetat med Tesla kring kodsläppet
  • Gäller mjukvaran 2018.12 för Model S och Model X
  • Är bara delar av koden och inte komplett mjukvara
  • Mer kommer att släppas på Github i framtiden

Åtminstone delvis. Det är delar av den Linux-kod som används i bilarna Model S och Model X som läggs ut på webbsajten Github. En populär tjänst för att hantera programkod via internet. Nyheten kommer efter att The Software Freedom Conservancy pressat Tesla i flera år att följa licenskraven.

Koden som Tesla släpper på Github är från mjukvarureleasen 2018.12 och används bland annat för att bygga systembilder för autopilotplattformen. Den arbetar nära den underliggande hårdvaran för autopiloten samt infotainmentsystemet.

Viktigt att poängtera är att Tesla inte har släppt komplett kod utan bara delar av ett större system. Du kan alltså inte ladda ner programkoden och använda i din egen mjukvara.

Tesla har lovat att släppa mer programkod i framtiden. De kommer även att skapa en informationssida som samordnar all kod och tillhörande information. Vill du ha mer insyn kring hur bilarna fungerar och se hur Tesla använder open source-kod så kan det vara värt ett besök.

Läs mer om nyheten på Zdnet.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.