Microsoft 365 uppdateras samtidigt med Windows 10 ”April 2018 Update”

Microsoft Logo 2015

Microsoft 365 uppdateras samtidigt som Windows 10 ”April 2018 Update” släpps. Och det är en hel rad med nyheter och förbättringar som följer i spåren. Här är detaljerna som Microsoft har släppt.

  • Många IT-nyheter för Microsoft 365 med Windows 10 ”April 2018 Update”
  • Stöd för Windows AutoPilot med datorer från Lenovo, Dell och HP
  • Windows 10 Enterprise S Mode inkluderas
  • Bättre kontroll på utrullning av uppdateringar med Delivery Optimization

Microsoft 365 är ett paket med Windows 10, Office 365 och Enterprise Mobility + Security. Paketet har tidigare hamnat lite i skymundan och inte marknadsförts som de separata produkterna, men det kommer att ändras med Windows 10 ”April 2018 Update” enligt Microsofts vice-VD Brad Anderson.

Eftersom Microsoft 365 är tänkt att vara en enterprise-produkt behöver de inte fokusera så mycket på de separata delarnas frontend. Snarare handlar det om stora justeringar i bakgrunden för IT-administratörer och tätare integrationer med system och tjänster.

En av nyheterna är att IT-administratörer nu kan dra full nytta av Delivery Optimization; en lösning för att ladda ner uppdateringar till en enskild enhet för att därefter distribuera ut via denna. Tanken är att det ska minska bandbredden på företaget, och enligt Microsoft går det att spara så mycket som 90 procent vid större uppdateringar över många maskiner.

Optimerad utrullning av uppdateringar i Windows 10

microsoft-365-delivery-optimization-status
Microsoft Delivery Optimization status

Genom att ansluta Delivery Optimization till Windows Analytics kan administratörer se exakt hur många enheter som har fått respektive uppdatering.


Med System Center Configuration Manager får IT-administratörer ännu mer kontroll över utrullningen av uppdateringar. Genom detta verktyg kan man skapa grupper av enheter som gradvis får uppdateringar, exempelvis till Windows 10 och Office 365 ProPlus. När en liten grupp har fått uppdateringarna och de bekräftats fungera bra kan administratörer slå på nästa grupp.

Windows 10 Enterprise S Mode är en annan funktion som kommer med Windows 10 ”April 2018 Update” och som därmed finns i Microsoft 365. Med Enterprise S Mode kan IT-ansvariga applicera Windows 10 i speciella enkelfunktionsbaserade enheter. Produkter som har ett specifikt syfte. Exempelvis bara fungera som surfenhet mot internet eller som kör vissa program i publik miljö.

Mindre nyheter till Microsoft 365:

  • Nya Application Health Analyzer (AHA) kan kontrollera beroenden för internt utvecklade applikationer. Den kollar bland annat kompatibiliteten med uppdateringar för Windows 10. AHA släpps som förhandsversion inom de kommande månaderna.
  • Ett helt nytt, omarbetat gränssnitt för att slå ihop administratössidorna till Office 365 och Microsoft 365.
  • Windows AutoPilot inkluderar nu en sida för administratörer att sätta regler, installera appar, inställningar och dylikt på enheter innan användarna får tillgång till dem. För att det ska fungera krävs stöd hos OEM-tillverkarna. Idag har Lenovo, Dell och HP bekräftat kommande stöd för Windows AutoPilot.
Mikael är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO.