Apple slutar tillverka AirPort-serien

apple airport routers 2016

Apple har bekräftat att företaget inte längre tänker underhålla AirPort-serien med nya modeller. Och det är inte en dag för tidigt då Apple inte har släppt en ny WiFi-router sen 2013.

  • Säljer slut på befintligt lager – därefter är det helt stopp för Apples routrar
  • AirPort-serien har spelat ut sin befintliga roll på marknaden
  • Många konkurrerande, billigare modeller gör ett lika bra jobb som en AirPort
  • Apple stänger inte dörren helt för ett återtåg till produktsegmentet

Idag kan Apple bara erbjuda ett litet antal routrar som säljs och underhålls med uppdateringar. De är gamla, kostar mer än de är värda och saknar egentligen en plats på marknaden överhuvudtaget.

Om Apple inte kan uppgradera serien med nya, uppgraderade modeller som har den senaste hårdvaran – då är det dags att kasta in handduken, och det är precis vad företaget har valt att göra.

Enligt webbsajten Engadget kommer Apple bara att sälja slut på sitt innestående lager och därefter helt sluta erbjuda AirPort-enheter. Anledningen är oklar i skrivande stund, men vi hoppas att Apple går ut med en officiell förklaring inom en överskådlig framtid.

Om vi ska ge oss på en gissning så har det att göra med tillgängligheten på WiFi-routrar idag. Det finns ingen anledning att välja AirPort-serien länge. De flesta internetoperatörer skickar med en router till varje abonnemang och det finns superbilliga modeller som gör ett riktigt bra jobb. Varför betala en tusenlapp för billigaste AirPort-modellen när en konkurrerande modell i 300-kronorsklassen gör ett lika bra eller bättre jobb?

Visste du att AirPort Express, som Apple prissatt till 1 095 kronor, bara stöder WiFi 802.11n?

Fördelen med AirPort-serien är integrationen och stödet för Apples andra produkter. En AirPort Express kan exempelvis utöka räckvidden som en extender för en befintlig AirPort Express, AirPort Extreme eller AirPort Time Capsule. Du får även en praktisk iOS-app för att göra inställningar i AirPort-enheten.

Enligt en talesperson på Apple är det inte säkert att företaget lämnar produktkategorin för alltid. Om de kan göra ett meningsfullt bidrag till marknaden finns en chans att AirPort-serien gör ett återtåg med nya modeller.

Om det blir ett bejublat återtåg återstår att se givetvis.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.