Microsoft 365 — en företagslösning med Office och Windows

Microsoft Logo 2016

Microsoft har presenterat en företagslösning som inkluderar Office 365, Windows 10 och Enterprise Mobility + Security i samma paket. Ett enligt Microsoft fundamentalt skifte kring hur företaget designar produkter anpassade för företag.

Det finns två nivåer av Microsoft 365 att välja mellan. Den största och mest avancerad är Microsoft 365 Enterprise som är anpassad för större organisationer och företag. I den ingår Office 365 Enterprise, Windows 10 Enterprise och Enterprise Mobility + Security suite.

Steget under är Microsoft 365 Business som är mer tänkt åt mindre och mellanstora företag med upp till 300 användare. Här ingår bland annat Office 365 Business Premium och planen släpps den 2 augusti med ett pris på 20 dollar per användare.

I skrivande stund har Microsoft 365 Enterprise ingen prislapp än men räkna med en bra bit över kostnaden för Business-alternativet. Allt vi vet idag är att Enterprise-nivån har två prenumerationsalternativ kallade E3 och E5, båda tillgängliga från den 1 augusti.

Microsoft har idag fler än 100 miljoner aktiva användare av Office 365 och 500 miljoner Windows 10-enheter i användning. Många av dem är kopplade till företag och Microsoft har stora ambitioner att behålla sin ställning vid sidan av molnkonkurrenter som Google med G Suite.

Ett sätt att hålla sig i frontlinjen är med Azure Stack, en ny molntjänst där företag kan skapa egna hybrid-moln. Redan idag har tunga namn som Dell, HP och Lenovo skapat integrerade system för användning med Azure Stack, så Microsoft har fått en bra start.

Samtidigt har Microsoft sagt upp ett stort antal säljare, närmare 10 procent av den totala säljkåren inom företaget.

Målet är att slimma ner sin verksamhet och fokusera på hur företaget ska sälja just Azure-tjänster. Tjänster som ökat i försäljning med hela 93 procent bara förra kvartalet. I det stora hela är det relativt få anställda som får gå. Microsoft har 71 000 anställda i USA och 121 000 i resten av världen.

 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.