Icewind Dale 2 Enhanced Edition — spelet du aldrig kommer att spela

icewind-dale-2-collectors-edition

Utvecklaren Beamdog har bekräftat att det troligtvis aldrig kommer släppas en Icewind Dale 2 Enhanced Edition. Och anledningen till det är relativt enkel — källkoden bakom spelet har nämligen gått förlorad.

Det är givetvis inte hela historien bakom det negativa beslutet, men enligt Trent Oster på Beamdog är det den idag största anledningen. Förutom det finns en hel mängd negativa punkter som sätter käppar i hjulet för ett nysläpp.

Till att börja med är skillnaderna under ytan för Icewind Dale och Icewind Dale 2 mycket stora. Spelmotorn Infinity Plus Engine som användes med Icewind Dale Enhanced Edition (släpptes 2014) kräver mer arbete för att fungera med Icewind Dale 2. Mycket mer arbete.

När Icewind Dale Enhanced Edition släpptes för tre år sedan sade Beamdog att det krävdes så stora resurser att en förbättrad version av Icewind Dale 2 inte var intressant. Speciellt då Icewind Dale alltid varit det mer populära och bättre säljande spelet.

Med tiden har utvecklaren mjuknat något på den punkten och sagt att det potentiellt skulle vara möjligt. Problemet är bara att ett annat hinder dykt upp — källkoden till Icewind Dale 2 är försvunnen. Och utan den är det praktiskt taget omöjligt att gå vidare med något arbete.

— Vi har sökt i alla arkiven vi har tillgång till, inklusive all data som skickats över av Wizards of the Cost från Atari, och det finns ingen källkod för Icewind Dale 2, sade Trent Oster i en intervju.

Källkoden till samtliga Baldurs Gate-spelen, första Icewind Dale-spelet och Planescape: Torment gick alla att få vi BioWare, med lite hjälp från Wizards of the Coast.

Icewind Dale 2 skapades istället av Interplay som arbetade med en specialanpassade variant av spelmotorn Infinity Engine. Interplay hade en Dungeons and Dragons-licens till spelet som flyttades mellan Interplay till Atari till Wizards of the Coast. Och någonstans i hela rättighetsflytten mellan företagen försvann källkoden utan att någon vet vart.

Och utan källkod skulle det krävas stora summor pengar för att göra så kallad ”reverse engineering” på Icewind Dale 2. Istället har Beamdog valt att gå vidare med andra projekt tills en ljusning visar sig.

Den som vill prova Icewind Dale 2 kan köpa spelet via tredjepartssajter som GOG för några nätta kronor. Därifrån är det möjligt att installera tillägg och göra justeringar för stöd till moderna widescreenskärmar.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.