Nier: Automata till PC har fortsatta stora problem

Nier Automata

Nier: Automata till PC har en hel drös med buggar som ställer till det för spelarna och hittills har antalet uppdateringar varit få och otillräckliga för att lösa problemen. Fyra månader har gått utan en enda förbättring.

Square Enix har gått ut med en förklaring kring en del av problemen och säger att utvecklarna inte kan skapa lösningar själva. Det krävs ett samarbete med hårdvarutillverkare som AMD för att skapa buggfixarna.

Oavsett anledning till problemen så är det knappast en godtagbar ursäkt för de många spelare som köpt Nier: Automata till PC och drabbats av buggar. Svåra krascher med grafikkort från AMD, problem med muspekaren och cutscenes i 30 fps är bara några av utmaningarna de får utstå.

Många andra spel får stora uppdateringar samma dag som de släpps till PC eller konsol då utvecklarna har löst problem efter att spelet skickats för tryckning på skiva. Men inte med Nier: Automata, här är buggarna istället kvar och de blir allt mer påtagliga.

— Square Enix och PlatinumGames arbetar med hårdvarutillverkare som AMD för att lösa problemen med Steam-versionen av spelet. Några av problemen kan inte lösas av Square Enix och PlatinumGames själva. Med AMD:s hjälp har Square Enix och PlatinumGames framgångsrikt löst några av problemen och vi hoppas nå samma resultat med andra tillverkare, skriver Square Enix i ett uttalande.

Det är samma typ av meddelande som skickats ut tidigare, om än i något omskriven form. Att fråga om uppdateringar och buggfixar är som att prata med en bandspelare med samma inspelning gång på gång. Svävande och oklara besked om framtiden.

Saken blir dessutom inte bättre av att Nier: Automata har fått sin första betal-DLC på Steam istället för en ordentlig uppdatering. Kommentarstråden på Steam är minst sagt hätska när bistra spelare ventilerar sin irritation över situationen.

Patch your damn game! Fix the game before releasing DLC. Yeah, ignore the buyers even more while you hurry up to release a crap DLC to milk more money — några av kommentarerna om nya DLC:n.

När utvecklarna inte ställer upp och hjälper sina användare snabbt nog händer det ibland annat spelarna själva tar saken i egna händer. Och det är precis vad Steam-användaren Kaldaien gjort genom att släppa en egen patch kallad ”Fix Automata Resolution (FAR)”. Den gör att spelet kan köras i fullskärm med rätt upplösning på ett bättre sätt, samtidigt som den löser några små prestandaproblem.

Patchen har hyllats av de som testat den och är om något en ordentlig tagg i sidan för Square Enix och PlatinumGames som själva inte kommit upp med några lösningar. Dåligt, minst sagt.

Tyvärr är patchen knappast en optimal lösning då den 1) är inofficiell och 2) inte löser alla de problem som uppstår i spelet. Men det är en start på något bättre och vi hoppas att spelutvecklaren tar sig i kragen och släpper en ordentligt stor uppdatering inom en överskådlig framtid.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.