Meta Quest Pro kan spela in ”Mixed Reality Capture” med ny uppdatering

Meta Quest Pro

Meta Quest Pro har fått sin försa uppdatering och du kan installera den direkt via VR-glasögonen idag. Den största nyheten är stöd för så kallad ”mixed reality capture” vilket betyder att enheten kan spela in en video på allt som händer framför kamerorna – en video som du sedan kan redigera och dela.

Version 47 rullar ut på alla marknader just nu. Exakt när den landar i din enhet går inte att säga, men räkna med att det händer inom de kommande dagarna eller veckorna. När den landar i din enhet så kan du blanda vad som händer framför dina ögon i VR-appen/spelet med den riktiga världen runtomkring och spela in det.

Här är ett exempel på hur det kan se ut. Från ingen mindre än Mark Zuckerberg själv i ett videoinlägg på Instagram. Du kan även se nyheterna i den här YouTube-videon:

Videon från Mark Zuckerberg är avslöjande på flera vis. Förutom att visa hur hur blandad verklighetsinspelning ser ut så är de mörka områdena rejält brusiga och fladdrande i bilden. Huruvida det är ljussättningen i rummet där videon spelas in, inspelningsfunktionen i VR-glasögonen eller komprimeringen av videon på Instagram som ställer till det är inte fastställt.

Meta Quest Pro har en ny och förbättrad processor med inbyggd bildprocessor. Prestandan är upp till 50 procent bättre än med gamla Quest 2 och med tanke på hur ny Quest Pro är så finns utrymme för framtida uppdateringar som optimerar inspelningsfunktionen för bättre bildkvalitet.

meta quest app 2023
Meta arbetar på en ny mobilapp – så här ser den ut.

Förutom stöd för ”mixed reality capture” så arbetar Meta på flera framtida nyheter. Bland annat uppspelning av bakgrundsmusik så att användaren kan lyssna på exempelvis en Spotify-låt samtidigt som en spel eller app körs i VR-glasögonen.

En annan nyhet är en omarbetad mobilapp för Meta Quest-serien. Den nya versionen släpps till både Android och iOS med större fokus på att spela med vänner. Det ska vara betydligt enklare att se när vänner är online och vad de gör med sitt Quest-headset. Dessutom har utseendet förändrats så att visningen är mer widget-liknande och Cast-knappen har fått en tydligare framtoning.

Exakt när nya app-versionen släpps är inte klarlagt.

Via Meta

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.