Meta Quest 3 försämras – inget cast-stöd för TV

Meta Quest 3

Ända sedan första Meta Quest-modellen har det varit möjligt att strömma vad som visas i VR-headsetet till en TV. Praktiskt när man vill dela allt roligt som händer i VR-miljön med andra som kollar på viftandet från sidan.

Nu verkar det som att Meta är i full gång med att ta bort den möjligheten i senaste Quest 3-modellen. Det har nämligen noterats att stödet inte längre finns med version 60 av mjukvaran till VR-headsetet.

Fungerar för sekundära konton – just nu

Åtminstone för primära användare. Sekundära konton på VR-headsetet verkar inte påverkade än så länge. Men frågan är hur länge det fortsätter vara så.

I ett meddelande på supportsidorna till Quest 3 står att modellen inte längre är fullt kompatibel med Chromecast, vilket kan påverka anslutningen till din Cast-kompatibla TV. Det indikerar också att det borttagna stödet inte är en bugg, utan ett medvetet val.

Varför stödet tas bort vet vi inte. Funktionen har visserligen inte varit den stabilaste, men det har åtminstone fungerat hjälpligt och för många riktigt väl.

Lästips: Hur lång batteritid har Meta Quest 3? Här är svaret

Tidigare i december lade Meta ut en supportvideo om hur man strömmar video från Quest-serien till en skärm. Redan då noterades att det inte nämndes något som helst om TV-apparater.

Medveten försämring för Quest 3-användare

Det är alltid beklagligt när tillverkare medvetet försämrar sina produkter i efterhand. Den som köpt en Quest 3 med förhoppningen om att kunna casta till en TV blir nu gruvligt besviken när stödet tas bort.

Nämnvärt är att det inte verkar som att Meta Quest 2 påverkas av det indragna cast-stödet. Åtminstone just nu.

Även om version 60 gör det svårare att casta direkt till en TV-apparat så är det inte omöjligt. Det krävs bara ett extra steg i processen. Istället för att strömma direkt till en TV-apparat så måste du försökt skicka videon till en mobiltelefon vars skärm speglas till TV:n.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.