Mejlappen Edison säljer data om dina mejl – vill inte prata om det

edison mail logo 2019

Mejlappen Edison säljer data om dig. Enligt en ny rapport skickar företaget bakom mejlappen insamlad data till företag som sysslar med bland annat näthandel och resor.


Gratis är inte alltid gott. Om du inte betalar i faktiska pengar så kan du – åtminstone om det handlar om internet – räkna med att du betalar med din personliga integritet.

Utvecklarna måste tjänar sina pengar någonstans för att gå runt, och i många fall handlar det om att hitta och sälja data till andra aktörer. I fallet med mejlappen Edison och flera andra så är det precis vad som pågår just i detta nu.

Alla säljer data – varför utmärker sig Edison?

Edison är en populär mejlapp som hanterar miljontals mejl från mängder av användare.

Mejl är i många fall väldigt personlig information som är tätt knuten till individen. Det gör det mycket känsligt när mejlappar som Edison skrapar informationen och säljer den vidare. Även om den är så kallat anonymiserad och aggregerad.


Bland informationen som Edison säljer till tredjepartsaktörer finns följande:

  • Köphistorik
  • Varumärkeslojalitet
  • Betalningspreferenser

Edison identifierar alltså allt du köper, hur ofta du köper ett specifikt varumärke och hur du betalar för dina köp.

Enligt företaget kan de erbjuda ”detaljerade beteendemönster som förbättrar dina kundupplevelser och företagsresultat”.

Vad säger Edison om kontroversen?

Webbsajten Motherboard har vid upprepade tillfällen frågat företaget om insamlingen av data. Men Edison har valt att inte kommentera historien till Motherboard, vilket är oroväckande.

På den officiella webbsajten skriver företaget att ”Edison läser och behandlar mejl på alla konton som anslutits och samlar data från andra internetkonton som du ansluter”.

Edison gör det oavsett om du ansluter ett privat mejlkonto eller företagets.

Nämnvärt är att Edison anonymiserar och aggregerar din data innan de säljs. Mer specifikt betyder det att all information som kan identifiera dig först tas bort, sen slås din data ihop med andras innan den säljs. Det ska – åtminstone i teorin – alltså inte vara möjligt att peka ut individer på något vis.

Jag använder Edison – vad kan jag göra?

Om du känner att datainsamlingen som Edison gör inte är okej bör du omedelbart koppla ifrån dina konton och begära att din data raderas från Edisons servrar.

Det finns flera utmärkta, integritetsskyddande mejlaktörer som inte samlar data om dig och dina internetvanor. Bland annat ProtonMail som fått stor uppmärksamhet de senaste åren.

Idag finns inga uppgifter om att Edison skulle göra något olagligt eller samla mer information än vad de antyder.